Rusia intră în incapacitate de plată pentru prima dată din 1918 - Bloomberg

Ilie Gulca
27/06/2022
Foto: reuters.com

Bloomberg a spus că Rusia a intrat în incapacitate de plată pentru datoria externă pentru prima dată din 1918. Pe 27 iunie, a expirat „perioada de grație” de 30 de zile la plățile pentru obligațiuni scadente pe 27 mai.

Vorbim de euroobligațiunile Rusia-2026 și Rusia-2036, potrivit cărora investitorii ar fi trebuit să primească 71,25 milioane de dolari, respectiv 26,5 milioane de euro.

Rusia a transferat fonduri pentru achitarea datoriei la sfârșitul lunii mai. Cu toate acestea, potrivit Reuters, unii deținători de aceste obligațiuni din Taiwan au declarat că nu au primit plățile. Financial Times scrie și despre plățile eșuate ale acestor euroobligațiuni.

Bloomberg notează că incapacitatea de plată este o chestie simbolică și nu va exista nicio declarație oficială despre acest eveniment.

Agențiile de rating fac de obicei acest lucru, dar au încetat să mai lucreze cu organizațiile rusești din cauza sancțiunilor. Investitorii, potrivit Bloomberg, au dreptul să se îndepărteze singuri, dar poate fi în interesul lor să nu facă acest lucru și, de exemplu, să aștepte ridicarea sancțiunilor împotriva Rusiei.

Anterior, ministrul Finanțelor al Rusiei, Anton Siluanov, a declarat că Rusia este pregătită să-și îndeplinească obligațiile, dar se creează bariere artificiale pentru acest lucru pentru a o eticheta drept „default”.

„Dar toți cei care înțeleg își dau seama că aceasta nu este un default”, a spus ministrul.

Rusia nu poate plăti obligațiuni în dolari din cauza sancțiunilor occidentale. Autoritățile ruse au decis să plătească investitorilor în ruble, cu toate acestea, potrivit presei, acest lucru poate fi considerat și un default, deoarece condițiile emisiunii de obligațiuni nu implică o schimbare a monedei.

Experții susțin că incapacitatea de plată este o problem[ simbolică, având în vedere că Rusia nu poate împrumuta la nivel internațional în acest moment și nu are nevoie să o facă datorită veniturilor abundente din exportul de petrol și gaze.

Acest statut ar crește probabil costurile Rusiei pentru un împrumut în viitor.

Ilie Gulca
27/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii