Rușii, blocați în țara lor!? O decizie a Uniunii Europene ar putea izola definitiv Federația Rusă

Anticoruptie.md
13/08/2022
Sursa: uspekh.ru

Uniunea Europeană va dezbate la sfârşitul lui august inițiativa de interzicere a vizelor pentru toţi cetăţenii ruşi. Promisiunea a fost făctă de ministrul ceh de Externe, Jan Lipavsky, a cărui ţară deţine preşedinţia Consiliului UE. Pe fundalul discuțiilor în controversă la această temă însă, aplicarea de facto a sancțiunii este tot mai incertă.

Posibila sancțiune extinsă în raport cu toți cetățenii Federației Ruse a fost cerută de autoritățile ucrainene. Ministrul de Externe Dmitro Kuleba a menționat că măsura se impune din cauza că majoritatea rușilor susțin activ sau tacit războiul.

„Ruşii susţin masiv războiul, aclamă loviturile de rachete asupra oraşelor ucrainene şi uciderea ucrainenilor. Lăsaţi-i deci pe turiştii ruşi să se bucure de Rusia", a declarat Kuleba.

Perspectivele aplicării unei astfel de sancțiuni este sub semnul incertitudinii, și asta deoarece inițiativa urmează să fie susținută în unanimitate de cele 27 de ţări membre.   

Ministrul de Externe ceh, Lipavsky, promite însă că va discuta subiectul cu omologii săi europeni la o reuniune neoficială la Praga, la sfârşitul lunii.  

Interzicerea totală a vizelor pentru ruşi de către toate statele membre ale UE ar putea fi o altă sancţiune foarte eficace împotriva Rusiei. În această perioadă de agresiune rusă, pe care Kremlinul continuă să o intensifice, nu poate fi vorba de turism ca de obicei pentru cetăţenii ruşi", a menționat ministrul.                                                                         „

Estonia a anunţat deja că nu va mai accepta vizele pe care le-a acordat cetăţenilor ruşi, permițând doar tranzitul. Cehia nu mai eliberează vize pentru ruşi încă din 25 februarie, a doua zi după începerea invaziei ruse în Ucraina.Finlanda doreşte şi ea o decizie europeană, deoarece legislaţia sa naţională nu permite o interdicţie totală a vizelor în funcţie de cetăţenie.

Germania este una din țările care se opune interzicerii vizelor.

„Acesta este războiul lui Putin. Şi îmi este greu să înţeleg acest fel de cereri'', a comentat cancelarul german Olaf Scholz.

Anticoruptie.md
13/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii