Satul cu trei primari

Anticoruptie.md
04/07/2018
Foto: CIJM

Locuitorii satului Colonița din municipiul Chișinău de câteva luni sunt conduși de trei primari concomitent: Angela Zaporojan, aleasă în 2015, condamnată și suspendată din funcție, Claudia Oleacu, împuternicită de prima să exercite atribuțiile edilului, și Lidia Ghimpu, desemnată primar interimar de Consiliul local Colonița. 

Portalul Anticoruptie.md a scris că la sfârșitul lunii aprilie curent Angela Zaporojan a fost suspendată din funcție, după ce, în luna martie, a fost condamnată penal, pentru depășirea atribuțiilor de serviciu. Ea se face vinovată de demolarea gardului bisericii din localitate, care este monument istoric, și divizarea unei licitații publice în achiziții de valoare mică, contrar prevederilor legislației în vigoare. Colegiul penal al Curții de Apel Chișinău a condamnat-o pe Angela Zaporojan, stabilindu-i pedeapsă sub formă de amendă în mărime de 8.000 de lei, cu privarea de dreptul de a ocupa funcții publice pe termen de patru ani. Zaporojan a contestat decizia Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție, unde examinarea a fost amânată de câteva ori până în luna septembrie 2018.

Decizia de suspendare din funcția de primar a fost luată de Consiliul local Colonița. Printr-un aviz al Biroului de Probațiune din 23 mai, începând cu 1 iunie, cu atribuțiile primarului a fost împuternicită Claudia Oleacu, secretara Consiliului local. La distanța de o săptămână de la emiterea avizului, consilierii de la Colonița au ales-o în funcția de primar-interimar pe Lidia Ghimpu, fosta contracandidată a Angelei Zaporojan în scrutinul electoral din 2015. 

Claudia Oleacu a fost împuternicită, potrivit portalului colonita.eu, de către Zaporojan (după ce a fost pronunțată de către instanță decizia de suspendare din funcție) să exercite atribuțiile primarului satului Colonița cu începere din 1 iunie 2018. „Lidia Ghimpu a fost desemnată în funcție de Primar interimar de către Consiliul Sătesc Colonița în data de 31 mai 2018. Votul consilierilor s-a bazat pe avizul Biroului de Probațiune, care a ajuns în primăria Colonița abia peste două luni de la data pronunțării sentinței. La ședința dată a lipsit Oleacu, care este secretarul consiliului Sătesc și în mai asigura „exercita atribuțiile primarului”. Până la apariția acestui material Cancelaria de Stat nu s-a expus asupra legalității deciziei Consiliului Sătesc Colonița de a desemna primarul interimar”, se mai arată în articol.

În 2011 și 2015, Angela Zaporojan a fost aleasă în fruntea satului pe listele Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM), formațiune pe care a părăsit-o în noiembrie 2015. În aprilie curent,  Zaporojan a devenit membră a Partidului Democrat.  

Ea a fost învinuită de procurori că, pe parcursul anului 2014, activând în funcţia de primar al satului Coloniţa, a evitat intenționat procedurile de achiziţii legale sub pretextul contribuirii la construcţia gardului Bisericii Naşterea Maicii Domnului din  Coloniţa. Primărița a divizat, contrar prevederilor  Regulamentului achiziţiilor publice de valoare mică, achiziţia materialelor de construcţii în trei contracte de achiziţii publice de valoare mică în sumă totală de 95.645 lei.

Unul dintre contracte  cu  nr. 15 din 20.02.2014, în sumă de 39.795 lei, semnat cu SRL „Metal-Exim”,  viza achiziţionarea unui gard din fier cu elemente forjate, al doilea contract cu nr. 34 din 28.07.2014, în sumă de 47.895,50 lei, semnat cu SC „Tincomerţ-Grup”, viza achiziţionarea materialelor de construcţii (cherestea, armură, ciment, pietriş, nisip şi prundiş), iar al treilea contract cu nr. 45 din 29.08.2014, în sumă de 8000 lei, semnat cu SRL „StadromGrup”, viza achiziţionarea plăcilor din piatră. 

În acest mod, Angela Zaporojan a efectuat cheltuieli contrar destinaţiei stabilite de către Consiliul local, în suma totală de 95.654,50 lei, pentru  construcţia gardului bisericii  „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa, cu toate că aceasta este persoană juridică cu patrimoniu distinct proprietate a Bisericii Ortodoxe din Moldova. Gardul pentru care s-au investiti surse bănești urmează a fi demolat în conformitate cu prevederile Legii privind ocrotirea monumentelor, deoarece a fost construit în locul unei părţi componente a monumentului istoric luat sub ocrotirea statului,  Biserica „Naşterea Maicii Domnului” din satul Coloniţa fiind inclusă în Registrul monumentelor Republicii Moldova ocrotite de stat. 

Anticoruptie.md
04/07/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii