Scandal de spionaj cu moldoveni la o firmă din România, controlată de Gazprom. Ar fi transmis concernului rus informaţii despre zăcămintele de ţiţei din judeţul Timiş

Anticorupţie.md
03/10/2022
Captură opiniatimisoarei.ro

Procurorii DIICOT din România au descins luni cu percheziții la Timișoara și la București, într-un dosar de spionaj, care vizează compania sârbă NIS Petrol controlată de grupul rusesc Gazprom. Printre cei reţinuţi se află şi cetăţeni ai Republicii Moldova.

Presa din România a relatat că perchezițiile ar avea legătură cu transmiterea ilegală a unor informații în legătură cu zăcămintele de țiței din România. În total, au fost 9 percheziţii în legătură cu activitatea NIS Petrol/Gazprom, dintre care 5 în Timişoara şi 3 în Bucureşti, pe lângă cea de la sediul companiei. Din birouri, anchetatorii au ridicat mai multe calculatoare şi documente.

Portalul opiniatimisoarei.ro scrie că procurorii bănuiesc că informaţii esenţiale legate de rezervele din zona de vest a ţării au ajuns la Belgrad şi Moscova, deşi NIS Petrol avea obligaţia, pe când a început să faca prospecţiuni în Banat, să informeze statul român în privinţa descoperirilor.

În Bucureşsti au fost vizate locuinţele a doi angajaţi ai NIS Petrol, responsabilul cu securitatea sistemului IT pe România şi un inginer specializat în calculatoare, iar la Timişoara, percheziţiile s-au făcut în biroul şefulului securităţţii IT din sucursală şi al unui coleg tot din acelaşi departament. De asemenea, s-au făcut verificări şi la locuinţele celor doi.

Cei doi angajaţi NIS Petrol din Bucureşti vor fi audiaţi prin sistemul de videoconferinţă, în timp ce reprezentanţii companiei din Timişoara au fost duşi la audieri la sediul DIICOT. Tot acolo vor ajunge şi mai multi martori ingineri şi geologi.

În anul 2014, NIS Petrol a început prospectarea geofizică 3D pentru petrol şi gaze naturale în mai multe zone din judeţul Timiş.

Potrivit documentului iscălit de primarul de la acea vreme, Gheorghe Nacov, forajul pentru petrol şi gaze naturale urma să fie făcut la o adancime de 2500 m pe un teren extravilan cu suprafaţa de peste 2000 metri pătraţi, pentru care compania a oţtinut drept de trecere pentru 15 ani.

Pe atunci, oamenii din mai multe localităţi au împiedicat finalizarea acestei operaţiuni după ce au organizat proteste faţă de acţiunile companiei NIS Petrol.

Anticorupţie.md
03/10/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii