Scandal diplomatic între R.Moldova și România după atacul dur al premierului Chicu la criticile unui europarlamentar român

Cornelia Cozonac
23/05/2020
captura

Replica dură a premierului Ion Chicu la criticile făcute de europarlamentarul român Siegfried Mureșan în adresa Guvernului de la Chișinău pentru eșecul  în gestionarea crizei de coronavirus și în implementarea reformelor a generat un scandal diplomatic fără precedent între cele două țări. Chicu a scris pe pagina sa de Facebook că Mureșan este unul din „băiețașii români oploșiți prin structurile europene, care vin cu "patronajul" peste noi, numai de "adus mingi" buni...”, iar despre România - că „geme de cea mai mare corupție din Europa”.  Ministerul român de Externe a calificat declarațiile premierului moldovean drept „denigratoare la adresa României”.  

„Sunt aceleași probleme, despre care eu vorbesc de 5 ani încoace. Instabilitatea politică, schimbările frecvente ale guvernului și evenimentele politice din ultimii ani au contribuit semnificativ la diminuarea ritmului de implementare a reformelor. (...) Deși actualul guvern și-a declarat disponibilitatea de a continua integrarea cu Uniunea Europeană, același raport spune că viitorul reformelor rămâne incert, pentru că succesul final al modificărilor din domeniul de justiție și anticorupție va depinde de voința politică a actualelor autorități, care tind să-și favorizeze persoanele asociate guvernării„, a scris europarlamentarul român pe pagina sa de Facebook. 

Replica premierului de la Chișinău nu s-a lăsat așteptată: „Ce-ai făcut june în țara ta, că geme de cea mai mare corupție din Europa? Ai numai în județul Suceava jumate din numarul de bolnavi COVID19 integistrati in toată țara mea. Si medici, cam tot atîți. Județele moldovenești au 40% din decedați din total pe România. Și de 2 ori mai mulți decedați moldoveni în dreapta Prutului, decât în stânga, desi numarul populației este egal”, scrie Ion Chicu.

Ministerul de Externe de la București a spus, într-o reacție, că declarațiile premierului moldovean sunt cu atât mai „inadecvate cu cât, în contextul actual al pandemiei de COVID-19, România a oferit, în mod dezinteresat, un sprijin substanțial Republicii Moldova, demonstrând solidaritate și fiind astfel alături, în mod concret, de cetățenii Republicii Moldova într-un moment foarte dificil. MAE apreciază că aceste declarații denotă o profundă lipsă de respect la adresa României și a relației bilaterale privilegiate de Parteneriat Strategic pentru Integrarea Europeană a Republicii Moldova”

„MAE român evidențiază că implementarea reformelor asumate prin Acordul de Asociere cu Uniunea Europeană nu reprezintă numai o obligație pentru Republica Moldova, ci și garanția prosperității pentru cetățenii săi. Bunăstarea cetățenilor Republicii Moldova nu poate fi asigurată prin declarații publice care denotă un limbaj rudimentar, ci numai prin eforturi în direcția construirii unui stat de drept solid și cu instituții democratice. Așa cum a demonstrat inclusiv în această perioadă, România va fi și în viitor un pilon de sprijin pentru cetățenii Republicii Moldova”, se arată într-un comunicat de presă difuzat de MAE al României.

La Chișinău, declarațiile premierului moldovean au trezit un val de indignare printre politicienii pro-europeni și unioniști, care i-au cerut demisia, iar unii deputați români s-au pronunțat pentru retragerea cetățeniei României pe care o are Ion Chicu.  

Lidera PAS, Maia Sandu scrie că „Guvernul lui Dodon a întrecut orice măsură, atacurile de azi ale lui Chicu demonstrează lipsă de respect atât față de România, cât și față de cetățenii Republicii Moldova. Dar România trebuie să știe că nici Dodon, nici prim-ministrul lui nu reprezintă opinia oamenilor. Dodon a ajuns în fotoliul de președinte cu ajutorul unei grupări criminale conduse de Plahotniuc, iar Chicu e doar o slugă fidelă a lui Dodon. Regretăm comportamentul neadecvat al acestor personaje și cerem scuze pentru tupeul şi proasta lor educație”. 

Disputa are loc în timp ce guvernul de la Chișinău se află în dificultate financiară  și riscă să rateze termenul limită, din luna iulie, pentru îndeplinirea condițiilor formulate de Uniunea Europeană în schimbul unor ajutoare financiare semnificative.

 

Cornelia Cozonac
23/05/2020




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii