Scandal în magistratură: Ce spun experții despre încheierea Curții de Apel Chișinău privind convocarea Adunării Generale a Judecătorilor

Julieta Savițchi
25/09/2019
realitatea.md

Decizia luată marți de trei magistrate de la Curtea de Apel Chișinău privind convocarea, în ziua de 27 septembrie, a Adunării Generale a Judecătorilor în scopul revocării membrilor Consiliului Superior al Magistratirii (CSM), a provocat reacții contradictorii în rândul experților. În timp ce unii califică decizia Curții de Apel drept un atac raider asupra organului de autoadministrare judecătorească, alții o justifică și susțin că CSM nu este în drept să se opună executării unei hotărâri judecătorești.

Coordonatoarea de proiecte la Centrul de Analiză și Prevenire a Corupției, Lilia Ioniță, susține că este vorba de o luptă internă dintre judecătorii cu idei progesiste și cei conservatori, care se opun reformelor. „Curtea de Apel s-a grăbit să emită o încheiere privind executarea propriei decizii. Mai este și instanța ierarhic superioară, Curtea Supremă de Justiție. Aceasta este instanța care ar trebui să ia decizia definitivă. CSM a ajuns să fie victima unui sistem defectuos pe care l-a tolerat mult timp. Dar pe de altă parte, acest scandal ne bucură, deoarece este scoasă la suprafață toată mizeria acumulată în sistem de-a lungul anilor. E ca și cum ai ascunde gunoiul sub preș până nu mai încape”, a spus experta.

Profesorul universitar, Nicolae Osmochescu, fost judecător la Curtea Constituțională, consideră că vinovat de situația creată se face CSM. „Nu putea fi ignorată o cerere semnată de 87 de judecători. În acest caz are dreptate Curtea de Apel. Este o instanță de judecată și este în drept să se expună într-o astfel de situație. Iar CSM este un organ de autoadministrare și trebuie să execute deciziile judecătorești”, a declarat Osmochescu.

La rândul său, consilierul juridic la Centrul de Resurse Juridice, Ion Guzun,  este de părere că situația este dirijată din umbră pentru a bloca activitatea CSM. „Judecătorii sunt în drept  să convoace Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor. Totodată, legea stabilește că CSM „poate” să o convoace. În situația în care Parlamentul a declarat practic stare de urgență în justiția capturată (încă nereformată și cu judecători în funcție fără integritate) și guvernarea care și-a asumat reforma CSJ și o luptă „pe bune” împotriva cortupției, solicitarea urgentă a unui grup de judecători de a discuta problemele din sistemul judecătoresc fără să le expună, creează dubii despre buna intenție a unora”.

„Mai mult, câțiva dintre cei care au solicitat convocarea Adunării Generale a Judecătorilor sunt vizați în denunțuri care sunt în examinare la Procuratura Anticorupție, mai exact câțiva președinți și vicepreședinți de instanță care ar fi comis acțiuni de influențare necorespunzătoare la luarea deciziilor judecătorești. Reiterez, judecătorii au dreptul de a convoca Adunarea Generală a Judecătorilor, dar procesul de examinare și adoptarea hotărârii Curții de Apel Chișinău, într-un termen extrem de restrâns, demonstrează că unii judecători acționează din umbră și au un interes ferm de a bloca activitatea CSM. Sper mult, ca judecătorii să fie conștienți în luarea deciziilor în acastă situație și să nu dea un motiv politicului să intervină în această situație”, a spus Guzun.

Precizăm că, un complet de judecată de la Curtea de Apel Chișinău, format din judecătoarele Angela Bostan, Ecaterina Palanciuc și Ala Malîi de la Curtea de Apel Chișinău, a adoptat, luni, o încheiere prin care au decis organizarea Adunării Generale Extraordinare a Judecătorilor, la 27 septembrie, ora 10.00, în sediul Casei Sindicatelor. Încheierea vine să pună în executare decizia CA Chișinău, din 20 septembrie, prin care CSM a fost obligat să convoace Adunarea. Totodată, CSM a anunțat că a contestat decizia Curții de Apel în Curtea Supremă de Justiție.

Amintim că, la 13 septembrie,  un grup din 87 de magistrați au cerut CSM să convoce, la 20 septembrie, Adunarea Generală Extraordinară a Judecătorilor pentru ridicarea mandatelor celor pe care i-au ales anterior ca să-i reprezinte. Magistrații și-au argumentat gestul prin necesitatea reformării sistemului din interior. „În considerarea faptului că autoadministrarea judecătorească este endogenă judecătorilor, resetarea și purificarea organelor ei de autoadministrare se impune imperios și imediat prin organele ei competente de autoadministrare, fiind necesară declanșarea din proprie inițiativă a procesului de auto-restructurare”, au invocat judecătorii.

Adunarea Generală a Judecătorilor se convoacă, anual, în prima jumătate a lunii februarie. Aceasta însă poate fi convocată  și în cazuri excepționale, cum ar fi la inițiativa CSM sau a cel puțin 50 de judecători. CSM este obligat să convoacea Adunarea în cel mult 10 zile de la data depunerii cererii, să organizeze buna desfășurare a adunării, să asigure suportul logistic și să suporte cheltuielile.

CSM este un organ independent de autoadministrare judecătorească şi este garantul independenței judecătorești. CSM este constituit din 12 membri, dintre care trei membri numiți din oficiu  - preşedintele Curţii Supreme de Justiţie, ministrul Justiţiei şi procurorul general, trei membri din rândul profesorilor de drept, selectaţi de Comisia juridică, numiri şi imunităţi a Parlamentului în urma unui concurs public și aleși de Parlament cu votul majorităţii deputaţilor, și șase membri sunt aleși prin vot secret de Adunarea Generală a Judecătorilor.

În actuala componență a CSM, de către Adunarea Generală a Judecătorilor au fost aleși Victor Micu, Petru Moraru, Nina Cernat, Dorel Musteață, Anatol Galben și Luiza Gafton. Mandatele lor expiră peste doi ani.

Julieta Savițchi
25/09/2019




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii