Scandalul pentru desemnarea candidatului pentru funcția de procuror general. Olesea Vîrlan și-a dat demisia din funcția de membră a Consiliului Superior al Procurorilor

Ilie Gulca
04/03/2024

Membra Consiliului Superior al Procurorilor (CSP) Olesea Vîrlan și-a dat demisia, luni, după ce i-a acodat cel mai mic punctaj candidatului Ion Muntean la funcția de procuror general, ceea ce a dus la anularea concursului pentru selectarea candidatului pentru funcția de șef al Procuraturii Generale.

Olesea Vîrlan a adresat o cerere prin care a informat CSP că renunță la calitatea de membră a Consiliului, iar membrii CSP au luat act de decizie în ședința de luni, 4 martie. Președintele CSP Dumitru Obadă a declarat că „apreciază această decizie”, pe care o vede ca „o dovadă de responsabilitate, maturitate și asumare”.

După eșuarea concursului pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general, Olesea Vîrlan a publicat următorul comunicat pe pagina web a CSP: „Nu mă simt bucuroasă că s-au strecurat anumite greșeli în evaluarea efectuată de către mine. De data asta, itemii evaluării au arătat un conținut confuz. […] Referitor la candidatura dlui Ion Muntean, nu am nicio obiecție personală, precum nu am obiecții personale nici față de celelalte candidaturi. Dacă n-ar fi fost aceste erori, evaluarea dlui Ion Muntean, se rezuma la 8,5”.

Estimarea prestației lui Ion Muntean efectuată de Olesea Vîrlan a dus la anularea rezultatelor concursului pentru funcția de procuror general.

În urma probei interviului, care s-a desfășurat pe 22 februarie, din cei patru candidați admiși, cel mai mare punctaj l-a obținut adjunctul procurorului-șef al Procuraturii Anticorupție, Octavian Iachimovschi - 8,53. Ion Muntean a acumulat 8,16 puncte, situându-se pe poziția a treia, după procurorul Igor Demciucin, care a acumulat 8,19 puncte.

În situația în care doar Ion Munteanu a fost depunctat și luând în considerație discrepanța asumată de membra CSP, Olesea Vîrlan, actualul procuror general interimar ar fi trebuit să fie candidatul la șefia Procuraturii Generale, cu un punctaj de 8,72. 

În urma acestui scandal, Procuratura Anticorupție a anunțat că inițiază un proces penal pentru a investiga circumstanțele în care a fost desfășurat și anulat concursul pentru ocuparea funcției de procuror general.

Anunțul a fost făcut de Veronica Dragalin, care a menționat că își asumă personal această anchetă, pentru a nu a-și expune colegii într-un caz atât de sensibil.

Ilie Gulca
04/03/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii