Scântei între CSM și premierul Recean: „Solicităm abținere de la catalogările și etichetările judecătorilor”

Anticoruptie.md
14/12/2023
Colaj CIJM

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) îi solicită premierului Dorin Recean „abținerea de la catalogările și etichetările judecătorilor”. Declarația publică a fost formulată după ce prim-ministrul a rostit numele judecătorilor Curții de Apel Chișinău care au anulat dispoziția CSE de excludere din cursa electorală a candidaților partidului Șansă.  

În data de 13 decembrie curent, în debutul ședinței Guvernului, prim-ministrul a citit numelor judecătorilor care făceau parte din completul de judecători, care au pronunțat Hotărârea Curții de Apel Chișinău, declarând că aceste persoane ar fi pus în primejdie securitatea și siguranța țării, precum și au ignorat probele prezentate de o parte în proces. 

Drept urmare, membrii CSM i-au amintit premierrului că hotărârea Curții de Apel Chișinău din 12 decembrie nu este irevocabilă, iar părțile sunt în drept să o conteste la Curtea Supremă de Justiție, care și se va pronunța asupra legalității actului contestat.   

„Consiliul Superior al Magistraturii subliniază că independența sistemului judiciar constituie fundamentul statului de drept și este esențială pentru funcționarea democrației și respectarea drepturilor omului. Puterea judecătorească se exercită numai prin instanţa judecătorească în persoana judecătorului, unicul purtător al acestei puteri. Judecătorul este persoana învestită constituţional cu atribuţii de înfăptuire a justiţiei, pe care le execută în baza legii. Judecătorii instanţelor judecătoreşti sunt independenţi, imparţiali şi inamovibili şi se supun numai legii. Consiliul Superior al Magistraturii menționează că orice parte a unui proces de judecată este în drept să utilizeze căile de atac, după caz, să se expună public asupra argumentelor care au fost puse la baza unei decizii concrete. Cu toate acestea, divulgarea numelor judecătorilor din cadrul completului de judecată combinată cu acuzații cu privire la ignorarea unor probe importante poate fi tratată drept o formă de presiune inadmisibilă asupra judecătorilor”, se menționează în declarația CSM.

Marți, 12 decembrie, Curea de Apel Chișinău a anulat dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale luată pe 3 noiembrie curent, cu două zile înainte de alegerile locale generale, prin care Partidul Politic Șansă a fost exclus din alegeri. Executivul a anunțat că va depune recurs la Curtea Supremă de Justiție.

„Prin această decizie am demonstrat că autoritățile statului au acționat ilegal și abuziv, au încălcat drepturile fundamentale ale omului și dreptul la alegeri libere. Este clar deja că alegerile locale care s-au desfășurat fără participarea Partidului Politic „ȘANSĂ” sunt nereprezentative și nelegitime”, a comentat liderul partidului Șansă, Alexei Lungu.

De altă parte, Guvernul a anunțat că nu renunță și va proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate.

„Guvernul își menține poziția: atacăm hotărârea Curții de Apel la Curtea Supremă de Justiție. Vom apăra dreptul instituțiilor statului de a proteja securitatea națională de grupurile criminal-organizate“, a comentat pentru presă purtătorul de cuvânt al Guvernului Daniel Vodă. 

Decizia CSE a fost  luată din considerente de securiate națională în contextul războiului hibrid îndreptat de Federația Rusă în comun cu o grupare criminală organizată împotriva Republicii Moldova. Argumentul a fost expus de premierul Dorin Recean.

Anticoruptie.md
14/12/2023
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii