Se încing spiritele în jurul CSJ. Șase dosare ale judecătorilor respinși de Comisia Pre-Vetting, examinate într-o singură zi

Viorica Mija
10/04/2023
Colaj CIJM

După decizia Curții Consituționale de joi, 6 aprilie, care a confirmat dreptul de veto al Curții Supreme de Justiție (CSJ) pentru a da ultima opinie în privința magistraților care nu au trecut testul de intergritate al Comisiei Pre-Vetting, spiritele se încing în jurul instanței supreme. Luni, 10 aprilie, sunt examinate șase demersuri ale judecătorilor care nu au trecut de comisie.

 

Curtea Constituțională(CC) a declarat inadmisibil faptul ca deciziile CSJ, în cazul contestațiilor pe cazul pre-vetting-ului, să nu fie respectate. Respectiv, toate hotărârile luate de CSJ devin obligatorii, inclusiv pentru Comisia Pre-Vetting.

În replica, președinta comisiei juridice din Parliament, Olesea Stamate, care a propus anterior un amendament la lege ca unele decizii ale CSJ să nu fie obligatorii pentru Comisia Pre-Vetting, a menționat că decizia CC „lasă o portiță largă Curții Supreme de Justiție să ia decizia finală pe Pre-Vetting”. „Am impresia că o mână de oameni onești luptă cu morile de vânt în țara asta”, a adăugat Stamate.

Joi, 6 aprilie, președinta Maia Sandu a promulgat două legi care vizează reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Este vorba de Legea privind evaluarea externă a judecătorilor și a candidaților la funcția de judecător al CSJ și Legea cu privire la reformarea CSJ.

Astfel, numărul de judecători ai instanței va fi redus de la 33 la 20, iar la funcția de judecător al instanței vor putea pretinde avocați, procurori, profesori universitari din domeniul dreptului. Totodată, rolul de bază al CSJ va fi de a asigura o practică judiciară uniformă.

Cea de-a doua lege prevede evaluarea externă a judecătorilor și candidaților la funcția de judecător al CSJ, de către o Comisie de evaluare. Membrii comisiei vor analiza integritatea etică și financiară a acestora, evaluarea urmând să aibă loc în termen de 6 luni de la anunțarea procedurii.

Rezultatele evaluării urmează a fi transmise Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), care poate accepta sau respinge raportul Comisiei. În cazul respingerii raportului de evaluate, CSM poate dispune reluarea procedurii de evaluare, însă doar o singură dată. Hotărârea CSM privind nepromovarea evaluării judecătorului va duce la eliberarea acestuia din funcție. El nu va avea dreptul de a exercita funcția de judecător timp de 7 ani, iar timp de 5 ani nu va putea activa în calitate de procuror, avocat, notar, administrator autorizat, executor judecătoresc sau în alte funcții de demnitate publică.

Viorica Mija
10/04/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii