Seceta hidrologică pune țara în impas. Autoritățile ar putea institui o nouă stare de urgență

Anticoruptie.md
03/08/2022
Sursa: maia.gov.md

Autoritățile ar putea anunța situație excepțională de secetă hidrologică, dar și măsuri de urgență pentru a susține agricultorii care au suferit pierderi mari pe fundalul lipsei de precipitații. Declarația a fost făcută de ministrul Agriculturii, Vladimir Bolea, pentru TVR Moldova.

Bolea susține că Guvernul nu va institui stare de urgență în agricultură, ci de mediu. Totodată, autoritățile pregătesc decizii care vor veni în sprijinul fermierilor puternic afectați de secetă.

„Ministerul Agriculturii a înaintat Comisiei pentru Situații Excepționale pachetul de măsuri de sprijin pentru fermierii afectați de secetă, iar la nivel de raioane funcționează comisiile pentru evaluarea pagubelor”, a spus ministrul Bolea.

Ministrul mai spune că la următoarea ședință a Comisiei pentru Situații Excepționale vor fi aprobate un șir de măsuri, printre care asigurarea accesului mai facil la sursele de apă.

„Am înaintat o decizie prin care facem derogare de la legea apei și vom permite agenților economici să aibă un acces mult mai ușor la apa din iazuri”, a adăugat Vadimir Bolea.

Republica Moldova este afectată grav de seceta hidrologică, pe unele cursuri de apă internă fiind anunțat Cod Roșu. Pe fundalul lipsei precipitațiilor și temperaturilor ridicate, în intervalul 19-26 iulie 2022, de exemplu, autoritățile au avertizat că în râuri se menține scurgea scăzută a apei, cele mai afectate fiind Trinca, Delia, Lăpușna, Cubolta, Botna – 0-10% sub media multianuală a lunii iulie.

Ministerul Mediului a solicitat agenților economici și populației să utilizeze rațional resursele de apă, iar Agenția „Apele Moldovei” a recomandat celor care folosesc resursele de apă pentru irigare (producători agricoli) să acumuleze apa în bazinele de compensare pe un timp mai îndelungat ca o rezervă strategică, să irige culturile selectiv și să practice irigarea pe timp de noapte pentru a diminua procesul de evaporare a apei.

Anticoruptie.md
03/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii