Șefa Parchetului European, românca Laura Codruța Kovesi, se întâlnește cu Maia Sandu la Chișinău

Anticoruptie.md
10/07/2022
Sursa: CIJM

Laura Codruța Kö​vesi, șefa Parchetului European, întreprinde o vizită la Chișinău, în perioada 11-14 iulie. Anunțul a fost făcut de Delegația Uniunii Europene în R. Moldova, care a organizat vizita. 

Laura Codruța Kövesi va fi însoțită de Marius Bulancea, șef Unitate, Parchetul European (EPPO). 

Kövesi ar urma să aibă mai multe întrevederi cu reprezentanți ai guvernării, dar și cu presedinta Maia Sandu. În ianuarie 2021, șefa statului s-a întâlnit la Bruxelles cu procurora-șefă a Parchetului European, Laura Codruța Kövesi. Sandu a declarat atunci că își dorește o colaborare cu instituția europeană pentru a impulsiona reformele din sistemul justiției în Republica Moldova.

Kövesi ocupă, din septembrie 2019, funcția de procuror-șef al Parchetului European, pe o perioadă de 7 ani. 

Din 2013 până în 9 iulie 2018, ea a ocupat funcția de procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție (DNA) din România. Sub conducerea Laurei Kövesi, în calitate de șefă a DNA, procurorii români au descoperit cazuri grave de corupție, iar mai mulți demnitari au ajunși după gratii. La data numirii, în 2006, Kövesi a fost prima femeie și cel mai tânăr procuror general din istoria României. Ea este, de asemenea, după decembrie 1989, singurul procuror general care și-a dus mandatul până la capăt.

Printr-un acord comun din 16 octombrie 2019, Parlamentul European și Consiliul Uniunii Europene au numit-o pe Laura Codruța Kövesi drept prima șefă a Parchetului European. 

Anticoruptie.md
10/07/2022Follow us on Telegram

Comentarii