Șeful Agenției Internaționale pentru Energie avertizează Europa: Rusia ar putea întrerupe complet livările de gaze

Ion Chișlea
23/06/2022
Fatih Birol, Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE),

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie (AIE), Fatih Birol, a recomandat țărilor europene să se pregătească urgent de o întrerupere completă de către Rusia a aprovizionării cu gaze în timpul iernii.

„Europa trebuie să fie pregătită în cazul în care gazul rusesc este întrerupt complet. Cu cât ne apropiem de iarnă, cu atât înțelegem mai bine intențiile Rusiei", a spus Birol pentru Financial Times.

În opinia sa, Rusia a recurs recent la reducerea aprovizionării cu gaz a Europei pentru a-i împiedica pe europeni să-și umple depozitele de gaze, sporind astfel efectul șantajului energetic în timpul lunilor de iarnă.

Șeful AIE a îndemnat guvernele să ia măsuri pentru a reduce cererea de gaze și pentru a menține vechile centrale nucleare planificate să fie oprite.

„Măsurile de urgență luate de țările europene săptămâna aceasta pentru a reduce cererea de gaze, cum ar fi relansarea vechilor centrale electrice pe cărbune, au fost justificate de amploarea crizei, în ciuda temerilor de creștere a emisiilor de carbon”, a adăugat Birol.

Agenția Internațională pentru Energie, finanțată în mare parte de membrii OCDE, a fost una dintre primele autorități, care a acuzat public anul trecut Rusia că a manipulat livrările de gaze ale Europei înainte de a invada Ucraina.

Conform deciziilor luate de către Uniunea Europeană după declanșarea agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, până la sfârșitul anului, țările comunității urmează să reducă dependența de gazul rusesc cu 2/3. Acum țările europene caută noi surse de energie, care să înlocuiască gazul rusesc.

Ion Chișlea
23/06/2022Follow us on Telegram

Comentarii