Semnal de alarmă// Amnesty Internațional: „La ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzate încă 48 de persoane de naționalitate turcă din R. Moldova”

Mădălin Necșuțu
26/09/2018
Foto: Agora

Într-un scurt inverviu pentru portalul Balkan Insight, directoarea Amnesty International Moldova (AIM), Cristina Pereteatcu, a declarat că nu mai puțin de 48 de rezidenți turci de pe teritoriul R. Moldova ar putea fi expuși la o operațiune similară de expulzare/deportare în condiții ilegale în Turcia. Recent, AIM a cerut autorităților să expună public audierile pe care le-au făcut în Comisia pentru securitate națională din Parlament, pe motiv că acestea sunt de interes public.

Publicăm mai jos interviul integral:

Cum comentați răspunsul primit din partea autorităților, după ce le-ați cerut să clarifice chestiunea expulzării recente a profesorilor turci ai liceelor „Orizont?

În primul rând, nu ne miră că statul a răspuns în felul în care a făcut-o. De regulă, în majoritatea situațiilor din ultimul timp, fie se invocă protecția datelor cu caracter personal sau anume în acest caz, secretul de stat.

Suntem mai multe organizații care ne-am coalizat și vom veni cu o reacție în special deoarece va avea loc vizita președintelui turc Recep Erdogan, preconizată pentru 17-18 octombrie.

Cred că este o insultă la adresa cetățenilor și nu doar a cetățenilor acestui stat, dar și a persoanelor care locuiesc pe teritoriul R. Moldova, deoarece vine aici un personaj pentru care, în acest moment, drepturile omului nu există și dintr-o țară – Turcia - în care arestul se aplică arbitrar, iar oamenii din moment ce ajung în locurile de detenție sunt victime ale tratamentului inuman, torturii, etc.

Vedeți tot acest scandal legat și de repararea Palatului Prezidențial pentru președintele Dodon sau alte proiecte de infrastructură pe care Guvernul le face cu firme turcești?

Îmi vine mai greu să comentez pentru că AIM ține strict de drepturile omului. Dar dacă ne-am referi la ceea ce s-a întâmplat în dimineața zilei de 6 septembrie, atunci când profesorii au fost răpiți, pentru noi ca juriști este foarte greu să calificăm ceea ce s-a întâmplat din punct de vedere a jurisprudenței naționale și internaționale pentru că nu se încadrează în cadrul legal ceea ce eu am făcut, nici ca expulzare și nici ca extrădare. Noi am calificat ceea ce s-a întâmplat la răpire ilicită de persoane.

Pentru noi deja, văzând cum degradează lucrurile în domeniul drepturilor omului, acest eveniment cred că a pus capac la toate, deoarece ne-a șocat. Efectiv, ne-a șocat pe toți!

Cum comentați notificarea privind expulzarea cetățenilor turci, document ce apărut pe data de 10 septembrie, dar era datat cu 6 septembrie, ziua în care practic au și fost expulzați. Chiar dacă am admite că această notificare s-a făcut la orele 00:00 din noaptea de 6 septembrie, iar ei au fost ridicați la 07:00 dimineața, cum ar fi putut ei să citească acea notificare în acest interval nocturn de 7 ore?

Nu, nici măcar nu este conformă cu legislația. Pentru că Biroul de Migrație și Azil (BMA) a intrat în tăcere atât în ziua răpirii, cât și imediat după. Era clar că nimeni din cei de la guvernare nu erau pregătiți ca acest scandal să devină unul internațional și noi eram martorii unui ping-pong, când nici ei nu puteau să spună ce a fost exact – extrădare sau expulzare.

BMA nu a intervenit prompt să confirme că este un document care vine de la ei, iar această reacție tardivă a ridicat iarăși multe semne de întrebare. Presupunerea este că acele documente au fost antedatate.

Noi ca juriști, nu am putut înțelege ce s-a întâmplat. În plus la toate, au mai apărut între timp și niște detalii, spre exemplu în data de 8 septembrie, în ziua de sâmbătă a avut loc ședința Comisiei parlamentare [pentru securitate națională].

Ulterior, domnul Candu a susținut și un briefing în care a afirmat că există dosare încă din anul 1997, iar la câteva zile distanță domnul președinte Vladimir Voronin a afirmat într-o emisiune televizată că niciodată nu ar fi primit de la SIS vreun raport precum că aceste persoane ar fi bănuite de acte de terorism.

Și atunci, să admitem din nou - cu ghilimele - că statul are grijă de securitatea cetățenilor săi, atunci de ce ar fi admis ca pe teritoriul țării să există timp de 20 de ani un astfel de pericol iminent?

În acel răspuns de la Comisia parlamentară, solicitarea Dvs. este redirecționată cu către Procuratura Generală. Vedeți acest lucru ca pe ceva normal sau o pasare a responsabilității de la Ana la Caiafa?

Dvs. ați răspuns iată cu cea de-a două parte a întrebării Dvs. Noi suntem deja obișnuiți ca cei care se află la cârma statului să nu-și asume responsabilitatea pentru ilegalitățile pe care le comit și ne tot îndrumă spre alte instituții ale statului care ar fi responsabile.

Este vorba de pasarea responsabilității. Pentru că, inițial, Procuratura specializată a recunoscut prima dată că nu există investigație penală pe numele acestor persoane.

Mai știți ceva despre starea profesorilor expulzați. Ce informații noi mai aveți despre dânșii?

Cunoaștem că trei persoane (din cele 7 expulzate -n.r.) sunt într-o celulă, iar ceilalți patru se află în celule în locuri de detenție diferite. Ei au acces la avocat. Avocații comunică cu ei, asta cunoaștem în acest moment.

Cunoașteți ce pedepse riscă din punctul de vedere al legislației turcești?

Mi-e și teamă să mă gândesc. Ar putea fi chiar detenție pe viață.

Din ce cunoașteți, ar mai fi vorba despre și despre alte persoane de origine turcă care ar putea fi expulzate din R. Moldova?

Vreau să vă spun că la ora actuală se vehiculează că ar urma să fie expulzați/deportați/sau nici nu știu cum să numesc acest lucru, încă 48 de persoane din R. Moldova. Acestea ar fi persoanele aflate pe „o listă neagră” care nu sunt numai de la liceul Orizont, dar desfășoară și alte activități în R. Moldova, precum oameni de afaceri. Dar toți de naționalitate turcă și care nu sunt plăcuți regimului Erdogan.

Lista va fi mai lungă. Pentru noi este deja prea complicat că verificăm cum se va întâmpla și cine sunt ei mai exact. Dacă ar fi să compar cu alte încălcări care au avut loc în R. Moldova, aceasta a stârnit mari semne de întrebare. Foarte mulți oameni și-au manifestat simpatia în legătură cu acest caz.

Partea proastă este că guvernarea a creat un precedent foarte periculos. Din moment ce ai creat un precedent, ai văzut care este reacția, dar în același timp ai văzut că se poate, din păcate există o teamă că astfel de abuzuri pot fi aplicate și cetățenilor R. Moldova.

Mădălin Necșuțu
26/09/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii