SIS dezvăluie conexiunile dintre judecătorii Alexei Paniș și Vladislav Clima

Ilie Gulca
18/01/2022
Judecătorii Vladislav Clima și Alexei Paniș

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) a sesizat Centrul Național Anticorupție (CNA), Procuratura Generală și Consiliul Superior al Magistraturii că judecătorul Alexei Paniș, care a luat hotărârea privind restabilirea lui Vladislav Clima în funcția de președinte a Curții de Apel Chișinău, ar fi ignorat un conflict de interese. Vladislav Clima este judecătorul care a menținut decizia judecătoarei Berdilo privind nerecunoașterea alegerii lui Andrei Năstase în calitate de primar al municipiului Chișinău.  

Potrivit unui note a SIS, publicată de Ziarul de Gardă, în perioada 20 aprilie 1999–9 aprilie 2019, Ștefan Paniș, tatăl judecătorului Alexei Paniș, a figurat ca fondator al SRL Panclip de vreme ce Ion Clima, fratele lui Nicolae Clima, tatăl judecătorului Vladislav Clima, avea aceeași calitate la societatea respectivă.

De asemenea, în perioada 27 iulie 2006 – 9 aprilie 2015, Ștefan Paniș și Ion Clima au deținut calitatea de fondatori cu cota a câte 20% în Cooperativa de producție Solnord-Agro lichidată pe 9 aprilie 2015.

SIS a mai sesizat anterior CNA și Procuratura Generală că judecătorul Alexei Paniș a dispus repunerea lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău deși prin cererea de chemare în judecată depusă de Vladislav Clima împotriva președintelui Republicii Moldova s-a dispus doar anularea decretului șefului statului.

Pe 11 ianuarie 2022, judecătorul Vladislav Clima și-a reluat activitatea în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Aceasta s-a întâmplat după ce Judecătoria Chişinău a anulat decretul preşedintei Maia Sandu privind revocarea lui Vladislav Clima din această funcție.

Pe 2 septembrie 2020, în urma unei hotărâri a Consiliului Superior al Magistraturii, Vladislav Clima a fost numit prin decretul președintelui Igor Dodon pe un termen de patru ani în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Pe 28 mai 2021, șefa statului, Maia Sandu, a emis un decret de anulare a decretului lui Igor Dodon, invocând faptul că membrii Consiliului Superior al Magistraturii nu au ținut cont de anumite circumstanțe în organizarea concursului pentru desemnarea lui Clima la Președinția Curții de Apel Chișinău.

„Vladislav Clima avea calitatea de judecător în cauza administrativă privind contestarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii prin care a fost eliberat acordul de tragere la răspundere penală a ex-judecătorului Mihai Ciugureanu, tatăl membrului Consiliului Superior al Magistraturii, Carolina Ciugureanu-Mihailuța, iar membrul Consiliului Superior al Magistraturii Elena Belei avea calitatea de conducător științific al doctorandului Vladislav Clima”, se menționează în decretul președintei Maia Sandu.

Judecătorul Vladislav Clima a depus, pe 11 iunie, o cerere prealabilă la Președinția Republicii Moldova în care a solicitat anularea decretului Maiei Sandu privind revocarea numirii magistratului în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău.

Ilie Gulca
18/01/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii