Magistratul Vladislav Clima, din nou în fotoliul de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău

Julieta Saviţchi
11/01/2022
Vladislav Clima ZdG

Magistratul Vladislav Clima a ocupat de luni din nou fotoliul de preşedinte al Curţii de Apel Chişinău. Revenirea în post i-a fost asigurată de decizia Judecătoriei Chişinău, care în ultima zi a anului a anulat decretul preşedintei Maia Sandu privind revocarea lui Vladislav Clima de la cârma Curţii de Apel Chişinău.

Revenirea lui Clima nu este definitivă, deoarece instituţia prezidenţială a contestat decizia de anulare a decretului Maiei Sandu. Contestaţia ar putea să ajungă în gestiunea instituţiei conduse de Clima, care este instanţă ierarhic superioară pentru Judecătoria Chişinău.

Președinta Maia Sandu a anulat, la finele lunii mai a anului trecut, decretul de numire a lui Vladislav Clima în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. „Am anulat astăzi decretul fostului Președinte Igor Dodon prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Consiliul Superior al Magistraturii a încălcat procedurile legale și a admis un conflict de interese inadmisibil atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. CSM trebuie să reexamineze decizia luată și să se asigure că următoarele decizii de numire în funcție vor respecta în totalitate prevederile legale, iar persoanele propuse vor întruni criteriile de integritate. Oamenii cer de la judecători să le facă dreptate și să pedepsească hoții. Curățarea sistemului este primul pas spre o justiție independentă și dreaptă”, a scris atunci Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

Decizia de numire a lui Clima la Curtea de Apel Chișinău a venit din partea CSM la de 28 iulie 2020, apoi aprobată de fostul președinte Igor Dodon.

Portalul Anticoruptie.md a scris anterior că Vladislav Clima și-a început cariera de magistrat în 2006, fiind numit în funcție la Judecătoria Ciocana. A ajuns vicepreședinte al acestei instanțe, iar în 2017 a fost promova la Curtea de Apel Chișinău.

La 21 iunie 2018, Clima a făcut parte din completul de judecată care a decis să mențină hotărârea emisă de Judecătoria Chișinău prin care nu se confirmă legalitatea alegerilor locale noi din Capitală, fapt ce a anulat victoria lui Andrei Năstase în curca pentru Primăria Chișinăului în vara lui 2018.

Un an și jumătate mai târziu, Vladislav Clima a făcut parte din alt complet de judecată, care de această dată a validat mandatul de primar al lui Andrei Năstase. În mai 2019, Clima a fost ales președintele Asociației Judecătorilor.

Anterior numirii lui Clima la Curtea de Apel Chișinău, ex-deputatul PPDA Vasile Năstase a scris pe pagina sa de Facebook că se pune la cale o tentativă de recapturare a justiției, prin promovarea „clanului Clima”.

„O încrengătură mafiotă perfectă. Dacă călăul Clima devine președinte la Curtea de Apel, iar Doneva, Bostan, Furdui la CSJ, atunci cercul s-a inchis și putem spune cu certitudine că justiția a intrat adânc în kuliocul lui Dodon”, a scris fostul deputat.


 

Julieta Saviţchi
11/01/2022Become a Patron!

Comentarii