Sistemele HIMARS, asul armatei ucrainene. ISW: „Rușii vor stabili probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Lugansk. E o chestie de zile”

Viorica Mija
03/07/2022
Sursa: unian.ua

Forțele ucrainene vor folosi sistemele de rachete de lansare multiple HIMARS, furnizate de SUA, pentru a distruge rutele de aprovizionare ale invadatorilor ruși. Punctele pe care se concentrează apărătorii vizează sudul regiunii Harkiv, menționează experții Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW).

„Forțele ucrainene au efectuat probabil o retragere deliberată din Lisiciansk, ceea ce a dus la capturarea totală a orașului în data de 2 iulie.  Imaginile de pe satelit au captat momente în care forțele ruse patrulează prin cartierele nordice și sud-estice într-un mod care sugerează că mai există puține sau deloc forțe ucrainene în oraș”, arată raportul ISW.

Oficialii militari ucraineni nu au anunțat public retragerea trupelor, dar nici nu au raportat despre luptele defensive în jurul orașului Lisiciansk. Ministrul ucrainean al Afacerilor Interne, Vadym Denysenko, a menționat doar faptul că există o „mare probabilitate" ca rușii să preia controlul total asupra orașului, dar că le va fi greu să avanseze în regiunea Donețk, dincolo de Slaviansk și Kramatorsk.

Purtătorul de cuvânt al Gărzii Naționale Ucrainene, Ruslan Muzychuk, a respins rapoartele privind preluarea și încercuirea de către forțele ruse a orașului Lisiciansk, dar aceste negări sunt probabil depășite sau eronate, spun experții ISW.

„Forțele ruse vor stabili probabil controlul asupra teritoriului rămas din regiunea Lugansk în zilele următoare și probabil că vor prioritiza deplasările pe pozițiile ucrainene din Siversk înainte de a se îndrepta spre Slaviansk și Bahmut, regiunea Donețk. O retragere ucraineană la Siversk, aceeași regiune, ar permite forțelor ucrainene să reducă riscul de încercuire imediată”, mai punctează raportul.

În același timp, apărătorii ucraineni distrug rutele de aprovizionare a rușilor în regiunea Harkiv. Apărătorii folosesc rachete de lansare multiple HIMARS, furnizate de SUA.

HIMARS este un sistem mobil de lansatoare de rachete, montat pe vehicule blindate ușoare, care poate lansa mai multe rachete simultan. Armatele rusă și ucraineană folosesc deja instrumente similare, dar sistemele americane Himars au o rază de acțiune și o precizie mai mare. Cele care au fost livrate Kievului pot lovi ținte aflate la o distanță de aproximativ 80 km.

 

 

Viorica Mija
03/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii