Situație inedită în cazul alegerilor municipale. Judecătoria Centru a declarat nul procesul-verbal prin care Andrei Năstase a fost sancționat contravențional

Anticoruptie.md
17/10/2018
cotidian.md

Judecătoria Chișinău, sediul Centru, a anulat miercuri, 17 octombrie, procesul-verbal prin care primarul ales, Andrei Năstase, a fost sancționat contravențional pentru faptul că ar fi făcut agitație electorală în ziua scrutinului. Această decizie a instanței ar putea să determine necesitatea rejudecării cauzei civile pentru a confirma mandatul lui Năstase în cazul în care nu va fi atacată.

Radu Grecu, magistrat la Judecătoria Chișinău, a admis contestația depusă de Andrei Năstase împotriva procesului-verbal cu privire la contravenție. Drept urmare, decizia de sancționare emisă la 24 iulie 2018, în baza articolului 53 al Codului Contravențional al Republicii Moldova, se declară nulă. „Procesul-verbal cu privire la contravenție prin care Andrei Năstase a fost recunoscut vinovat se încetează”, se menționează în decizia instanței.

La rândul său, Dumitru Pavel, avocatul lui Andrei Năstase, a calificat această decizie drept o situație inedită. „În procedura contravențională se constată lipsa faptei și ilegalitatea aplicării sancțiunii, ceea ce trebuie să prevaleze. Procesul electoral, Codul electoral și procedura civilă nu prevede sancțiuni concrete pentru această pretinsă faptă. Sancțiunile sunt prevăzute doar de Codul contravențional”, a explicat avocatul.

„Prin urmare, dacă această hotărâre va rămâne irevocabilă prin neatacare, ar putea să determine necesitatea rejudecării cauzei civile pentru a confirma mandatul primarului ales”, a menționat Pavel.

Anticoruptie.md
17/10/2018

Comentarii