Socialiștii, pentru clarificări la Curtea Constituțională

Anticoruptie.md
25/10/2023

Un grup de deputații din Blocul Comuniștilor și Socialiștilor au sesizat Curtea Constituțională privind exercitarea controlului constituționalității prevederilor Legii 285 din 5 octombrie curent, promulgată de președinta Maia Sandu și care intră în vigoare din 1 noiembrie 2023. Legea prevede rambursarea TVA și a accizelor pentru antreprenorii din Autonomia Găgăuză din bugetul regional.

Deputatul Grigore Novac a menționat că astfel de legi ar crea bariere în dialogul stabilit de legislativul țării cu reprezentanții Adunării Populare din Găgăuzia: ”Considerăm că legea dată are menirea să îndepărteze Găgăuzia de Chișinău. În calitate de membru al Comisiei mixte formată din deputații Parlamentului RM și Adunarea Populară a Găgăuziei, menită să armonizeze legislația națională cu cea a Autonomiei, consider că astfel de acțiuni afectează dialogul stabilit cu atâtea eforturi”.

Președinta Maia Sandu a promulgat, pe 21 octombrie, proiectul de lege prin care Găgăuzia va restitui TVA-ul din bugetul local al regiunii și nu de la bugetul public național, așa cum se întâmpla până în prezent. Legea a fost votată în Parlament la începutul lunii octombrie. În cazul în care suma pe care Găgăuzia ar urma să o plătească în calitate de rambursări va depăși veniturile bugetare, diferența va fi acoperită din bugetul de stat în anul bugetar următor.

Anticoruptie.md
25/10/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii