Socialiștii vor să interzică căsătoriile între persoane de același sex. LGBT: Declarațiile PSRM, o manipulare

Valeria Vițu
13/05/2021
RFI.ro

În ajunul Zilei Internaționale a Familiei, Partidul Socialiștilor din Republica Moldova a venit cu acuzații la adresa comunității LGBT din R.Moldova. În plus, PSRM vrea modificarea Constituției pentru a interzice formarea familiei între parteneri de același sex și pledează pentru susținerea și promovarea valorilor familiei. Pe de altă parte, Centrul de Informare GENDERDOC-M, organizație care promovează drepturile comunităţii LGBT, susține că declarațiile socialiștilor nu sunt altceva decât o manipulare a opiniei publice și o tactică de a sustrage atenția alegătorilor de la problemele stringente ale țării, transmite RFI într-o corespondență de la Chiținău.

Deputatul Partidului Socialiștilor din R.Moldova, Vasile Bolea, a anunțat, joi, într-un briefing la Parlament că, PSRM elaborează unele inițiative legate de ”consolidarea instituției familiei în țara noastră”. ”Este vorba despre proiectele de amendamente la Constituție, despre sprijinul legislativ al familiei tradiționale, renașterea și dezvoltarea ideii de capital familial, precum și introducerea pedepsei până la răspunderea penală pentru promovarea relațiilor sexuale netradiționale”.

Bolea a argumentat decizia PSRM prin faptul că în ultimii ani, în întreaga lume, precum și la nivel regional, ”au apărut forțe care atacă valorile familiale tradiționale și promovează relații netradiționale. În societatea moldovenească, aceste tendințe sunt considerate periculoase pentru familia tradițională. Prin urmare, socialiștii propun introducerea unor modificări în Constituție”.

”Constituția Republicii Moldova consfințește că familia este întemeiată în baza relației dintre bărbat și femeie. În același timp, propunem completarea articolului 48 din Constituție cu următoarele prevederi: statul interzice înregistrarea căsătoriilor între persoane de același sex, părinții copiilor sunt tatăl și mama. Astfel de dispoziții, au fost incluse în constituțiile naționale ale unor țări precum România, Ungaria, Polonia, Federația Rusă”, a spus deputatul PSRM.

Potrivit articolului 48 din Constituția R.Moldova,”familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între bărbat şi femeie, pe egalitatea lor în drepturi şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor. Condiţiile de încheiere, de desfacere şi de nulitate a căsătoriei se stabilesc prin lege. Copiii sunt obligaţi să aibă grijă de părinţi şi să le acorde ajutor”.

Comunitataea LGBT din R.Moldova a venit cu o reacție, după acuzațiile socialiștilor. ”În vederea declarațiilor de azi a deputaților PSRM, Centrul de Informații GENDERDOC-M consideră că acestea nu sunt altceva decât o manipulare a opiniei publice și o tactică de a sustrage atenția alegătorilor și alegătoarelor de la problemele stringente ale țării. Nu este pentru prima dată când PSRM recurge la astfel de declarații. Acestea au devenit un ritual în cadrul electoralelor din ultimii ani. Electoratul, însă, s-a maturizat și cere soluții la problemele reale cu care se confruntă țara, nu declarații propagandistice”, a declarat Anastasia Danilova, directoarea executivă a Centrului de Informații GENDERDOC-M.

Un studiu privind percepția locuitorilor capitalei față de persoanele LGBT relevă că 55 la sută dintre respondenți sunt împotriva acestor persoane și doar 7 la sută au declarat că susțin persoanele LGBT. 37 la sută dintre cetățeni s-au declarat neutri în raport cu acestea. Majoritatea celor care susțin persoanele LGBT au vârste între 15-30 de ani, potrivit unui studiu recent realizat de GENDERDOC-M. 

Să spunem că, în R.Moldova, nivelul de informare despre persoanele LGBT este foarte scăzut, atitudinea față de homosexualitate este bazată pe stereotipuri și prejudecăți. Nivelul de homofobie este înalt, un număr destul de mare este predispus spre acte violente față de persoanele homosexuale, arată datele unui sondaj al Institutului de Politici Publice. Același studiu relevă că 80 la sută dintre moldovenii nu acceptă homosexualii, iar 90 la sută nu ar vrea să-i aibă în calitate de colegi și ar fi deranjați dacă ar afla că o rudă de-a lor este de o altă orientare sexuală. 

Valeria Vițu
13/05/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii