Socialistul Bogdat Ţîrdea, „spălat” de inspectorii de integritate

Julieta Saviţchi
28/06/2022
Captură TV N4

Autoritatea Naţională de Integritate (ANI) nu a constatat, după doi ani de verificări, încălcarea regimului juridic de declarare a averii sau diferenţe dintre veniturile şi cheltuielile admise de deputatul socialist, Bogdat Ţîrdea. Concluzia se regăseşte într-un act de constatare al ANI emis marţi de inspectorul de integritate Victor Renţa.

Potrivit actului de constatare,  controlul averii și intereselor personale în privința lui Țîrdea și ai membrilor familiei acestuia s-a efectuat pentru perioada 9 decembrie 2014 – 26 iunie 2020, după ce ANI s-a autosesizat la o investigaţie a Ziarului de Gardă.

Mai exact, controlul averii și intereselor persoanle a fost efectuat pentru perioada 9 decembrie 2014 (data validării de către Curtea Constituțională a mandatului de deputat a lui Țîrdea) 26 iunie 2020 (data inițierii controlului averii și intereselor personale) în privința subiectului declarării.

În ancheta jurnaliştilor se arăza că Bogdat Ţîrdea locuieşte într-un imobil al cărui preţ de piaţă este de cel puţin trei milioane de lei pe care l-a cumpărat la trei ani după obţinerea mandatului de deputat, declarându-l la preţul de 597 de mii de ei.

Pe lângă casă, în aceeași perioadă, familia deputatului a obținut și două mașini: una cumpărată în 2013 cu 23500 euro, iar alta, înregistrată pe numele socrilor, care a costat 22 de mii de euro. Jurnaliştii au arătat, în 2020, că pe parcursul a 8 ani socialistul a indicat venituri oficiale cumulate de doar 1,88 milioane de lei.

Semnatarul actului de constatare şi-a justificat decizia că în perioada 09.12.2014 – 25.06.2020 parlamentarul a obținut un venit total de 1 524 242 lei și a suportat cheltuieli în sumă de 1 360 861 lei.

 

Julieta Saviţchi
28/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii