Socialistul Vlad Batrîncea, sub lupa ANI. Ar putea pierde mandatul de deputat

Viorica Mija
02/08/2022
Sursa: socialistii.md

Diferențe între venituri și cheltuieli de peste 700 de mii de lei, câștiguri nedeclarate, dar și 20 de mii de euro primiți de la mama sa în condiții neclare. Sunt neregulile pe care le-au depistat inspectorii Autorității Naționale de Integritate (ANI) în declarația deputatului socialist Vlad Batrîncea. Ultimul a prezentat explicații pentru toate situațiile în care au existat dubii, dar verificarea acestora nu a scos semnele de întrebare. Ulterior, Batrîncea a menționat că „scopul de bază al acestei acțiuni, este atacul mediatic împotriva mea și a echipei PSRM. Acest episod nejustificat și lipsit de fond se înscrie în campania de denigrare și atac la adresa opoziției. Adevărul am să-l apăr în instanța de judecată”.

Neclaritățile planează și asupra unei tranzacții efectuată în 2019, și anume vânzarea unui apartament, deținut de mama sa.  În declarația sa de avere, Vlad Batrîncea a indicat că veniturile în sumă totală de 20.000 euro au reprezentat o donație din partea mamei sale, care a vândut apartamentul pe care îl avea în proprietate.

Inspectorul de integritate Virgiliu Bardă a raportat că Batrîncea nu ar fi deținut bunuri imobile în proprietate până a fi subiect al declarării. Respectiv, nu este clar ce apartament a fost vândut și care este venitul real obținut din tranzacție. inspectorul de integritate a mai conchis că nu este clar cum deputatul ar fi obținut această sumă, odată ce nu a avut niciun drept de proprietate asupra bunului.

În răspunsul său către ANI, Vlad Batrîncea a menționat că a deținut 1/3 cotă din apartament, respectiv banii primiți de la mama sa au fost rezultat al unei înțelegeri amiabile între ei.

ANI a depistat și alte neconcordanțe, dar și sume care au fost omise, și a anunțat că începe procedura de încasare în folosul statului a valorii averii nejustificate sau a confiscării acesteia.

„Se decade dl Vlad Batrîncea din dreptul de a mai exercita mandat de deputat, precum și orice altă funcție de demnitate publică, cu excepția altor funcții elective, pe o perioadă de trei ani de la data încetării mandatului sau de la data rămânerii definitive a actului de constatare ori de la data rămânerii definitive și irevocabilă a hotărârii judecătorești prin care se confirmă existența averii nejustificate, cu înregistrare a mențiunii în Registrul de Stat al persoanelor care au interdicție de a ocupa o funcție publică sau de demnitate publică” se menționează în încheierea raportului de constatare al ANI.

Actul poate fi contestat de Vlad Batrîncea la Curtea de Apel Chișinău, în termen de 30 de zile.

Viorica Mija
02/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii