Societatea civilă solicită președintelui Republicii Moldova să nu promulge Legea privind evaluarea integrității instituționale

Anticoruptie.md
16/05/2016
Nicolae Timofti. Foto: Adevărul Moldova

Mai multe organizaţii neguvernamentale din Republica Moldova solicită şefului statului, prin intermediul unui apel public comun, să refuze promulgarea Legii privind evaluarea integrității instituționale și să-l întoarcă Parlamentului pentru organizarea consultărilor publice și reexaminarea proiectului. Societatea civilă condamnă modul netransparent de adoptare a acestei legi la 28 aprilie 2016, produs pe fundalul numeroaselor declarații ale conducerii Parlamentului despre necesitatea intensificării colaborării cu sectorul asociativ. Potrivit reprezentanţilor organizaţiilor semnatare, legea conține prevederi care riscă să genereze un șir de încălcări ale drepturilor omului, precum și riscuri de abuz din partea instituțiilor care vor evalua integritatea instituțională - Centrul Național Anticorupție și Serviciul de Informații și Securitate. Organizațiile societății civile au criticat anterior acest proiect de lege, dar Parlamentul a ignorat aceste opinii, fără a organiza dezbateri publice. 

UPDATE Societatea civilă a publicat o erată. "Am fost informați că proiectul de lege nr. 434 de fapt nu a fost adoptat în a doua lectură la 28 aprilie 2016, deoarece au fost câteva amendamente și proiectul urmează a fi reexaminat în Comisia Juridică, Numiri și Imunități", se arată în rectificare. 

Anticoruptie.md
16/05/2016Follow us on Telegram

Comentarii