Solicitarea deputatului Vasile Bolea de sancționare a trei judecători ai Curții Constituționale, remisă de CSM Parlamentului și Guvernului

Marcela Meglei
05/05/2020

Membrii Consiliului Superior al Magistraturii și-au declinat marți competența de examinare a sesizării deputatului socialist Vasile Bolea privind inițierea procedurii disciplinare în privința a trei judecători ai Curții Constituționale - Domnica Manole, Liuba Șova și Nicolae Roșca. CSM a decis să remită cererea către autoritățile competente - Parlamentul și Guvernul. 

Membra CSM, Nina Cernat, s-a arătat nedumerită de sesizarea președintelui Comisiei juridice numiri și imunități, or nu CSM i-a numit în funcție pe cei trei judecători: De ce domnul Bolea s-a adresat CSM? Am impresia că se încearcă folosirea CSM ca argument în jocuri politice”.

Precizăm că la sfârșitul lunii aprilie, deputații socialiști au cerut CSM retragerea mandatelor a trei judecători de la Curtea Constituțională: Liuba Șova, Nicolae Roșca și Domnica Manole. Cei trei magistrați erau acuzați de divulgarea secretului deliberării la alegerea președintelui Curții Constituționale și admiterea ingerințelor în activitatea instanței. 

Vasile Bolea o acuza pe magistrata Domnica Manole că ar fi primit indicații de la liderul  PPDA, Andrei Năstase, ca să nu candideze la funcția de președinte al CC. Drept argument au fost aduse declarațiile lui Năstase în cadrul unei emisiuni din august 2019. Liuba Șova a fost acuzată că ar fi făcut dezvăluiri, tot în august 2019, la postul de televiziune TV 8, despre cum a fost ales Vladimir Țurcan în funcția de președinte al CC. Deși Bolea l-a inclus și pe Nicolae Roșca în lista celor care trebuie să rămână fără mandate, socialistul nu a indicat în sesizare unde și cum magistratul ar fi încălcat secretul deliberării.

Amintim că CC a suspendat la data de 23 aprilie legea prin care a fost ratificat Acordul dintre Guvernul Republicii Moldova și Guvernul Federației Ruse privind acordarea unui împrumut financiar de stat de 200 de milioane de euro. Magistrații Curții au admis cererea deputatului din partea Grupului Pro Moldova, Sergiu Sîrbu, care a cerut judecătorilor să verifice constituționalitatea Acordului. Se întâmplă la câteva minute după ce președintele CC, Vladimir Țurcan, a fost destituit din funcție, iar în locul acestuia a fost aleasă judecătoarea Domnica Manole.

Decizia CC a fost criticată dur de PSRM, dar și de președintele Igor Dodon, care au acuzat magistrații CC că ar face jocuri politice și criminale.

Marcela Meglei
05/05/2020

Comentarii