Solicitări diferite pentru noul tarif la energia electrică. Mai scump sau mai ieftin?

Anticoruptie.md
02/02/2024

Agenția Națională de Reglementare în Energetică (ANRE) urmează să examineze solicitările venite din partea furnizorilor de energie electrică. În timp ce Premier Energy solicită majorarea tarifului cu 38 de bani, Energocom cere ieftinirea cu 29 de bani. 

Dacă în prezent tariful pentru electricitate furnizat de Premier Energy este de 2 lei și 39 de bani/kWh, furnizorul solicită ANRE majorarea tarifului până la 2 lei și 77 bani/kWh. De altă parte, Energocom de la tariful de 3 lei și 61 de bani/kWh solicită o reducere până la 3 lei și 32 de bani/kWh. 

Solicitare Premier Energy este motivată de prețurile de procurare a energiei electrice, indicatorii macroeconomici, tarifele pentru serviciile de transport, tarifele estimate de distribuție și costurile de bază pentru activitatea de furnizare. 

Precizăm că ultima dată energia electrică s-a ieftinit în noiembrie 2023. Conform deciziei de acum două luni, consumatorii casnici care sunt deserviți de Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L achită 2,39 lei/kWh. Consumatorii finali care sunt deserviți de S.A. „Furnizarea Energiei Electrice Nord” achită 2,88 bani/kWh.

 

Anticoruptie.md
02/02/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii