Soluţia procurorului general interimar pentru a scăpa de tergiversările din justiţie

Julieta Saviţchi
13/11/2022
Foto simbol

Procurorul general interimar, Ion Munteanu, a solicitat Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să scoată examinarea dosarelor contravenţionale din competenţa oficiului Buiucani al Judecătoriei Chişinău pentru a scăpa de tergiversări la examinarea dosarelor penale.

„În scopul evitării pericolului încălcării termenului rezonabil la faza examinării judiciare a cauzelor penale, se impune transferul competenţei examinării cauzelor contravenţionale la toate sediile Judecătoriei Chişinău, cu excluderea sediului Buiucani”, a propus şeful interimar al Procuraturii Generale.

Ion Munteanu şi-a argumentat solicitarea prin faptul că în gestiunea sediului Buiucani al Judecătoriei Chişinău se află 4426 de cauze penale în privinţa a 5412 inculpaţi, dintre care peste 4000 se examinează în instanţă de mai mult de 6 luni.

Solicitată de reporterii portalului Anticorupţie.md, fosta vicepreşedintă a Judecătoriei Chişinău, Angela Catană, şefa sediului Buiucani, a declarat că susţine poziţia lui Ion Munteanu. „Procurorul general interimar a înţeles care este situaţia reală. După ce, în noiembrie 2021, a fost modificată competenţa oficiului Buiucani, fiindu-i atribuită, pe lângă dosarele penale, şi sarcina de examinare a dosarelor contravenţionale, fiecărui judecător îi revin în procedură 200 de dosare penale şi 200 de dosare contravenţionale. Este o sarcină enormă, iar judecătorii nu pot dă facă fizic faţă pentru a examina în termeni rezonabili”, a precizat Catană.

Preşedinta Maia Sandu a avut un discurs, în septembrie, cu referire la sistemul judecătoresc şi anume lipsa rezultatelor pe cauzele de mare corupţie. Şefa statului a declarat că pentru obţinerea rezultatelor în dosarele de mare corupţie sunt necesare complete de judecată specializate şi a cerut CSM să vină cu soluţii pentru a evita tergiversările din justiţie.

Amintim că în ultima perioadă tot mai mult se vorbeşte despre tergiversarea dosarelor de rezonanţă în instanţele de judecată. Portalulul Anticorupţie.md a scris despre mai multe dosare de rezonanţă, care bat pasul pe loc în Judecătoria Chişinău, cum ar fi dosarele Constantin Ţuţu, dosarul Gacikevici, dosarul Lucinschi, dosarul Şor, dosarul Filat şi altele.


 

Julieta Saviţchi
13/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii