Sondaj iData // Pe fonul războiului din Ucraina crește numărul adepților aderării Republicii Moldova la NATO

Cornelia Cozonac
19/11/2022

Pe fonul războiului de agresiunile demarat de Federația Rusă în țara vecină Ucraina, tot mai mulți moldoveni pledează pentru ca Republica Moldova să adere la Alianța Nord-Atlantică. Datele unui sondaj de opinie, realizat de iData în luna noiembrie curent, arată că cel puțin unul din trei moldoveni susține această idee (27,6%), numărul acestora fiind în creștere cu 4.7 puncte procentuale decât în luna precedentă.

Analiștii iData menționează că aceasta este „una din cele mai înalte valori de aprobare înregistrată în ultimii doi ani de cercetare”. 

Republica Moldova şi-a declarat oficial statutul de neutralitate permanentă în 1994, când a fost adoptată Constituția. În mediul experților este avansată de mai multă vreme ideea necesităţii revizuirii statului de neutralitate permanentă, inclusiv din motivul că acesta nu este respectat de Federația Rusă, care are dislocate trupe militare în regiunea estică a Republicii Moldova.

Referitor la pericolul extinderii războiului din Ucraina asupra teritoriului Republicii Moldova, 41.3% din cetățeni susțin că există un risc minim, 29.6% sunt de părere că nu există niciun risc, iar  23.8% consideră că există un risc major de a fi implicați în război, potrivit sondajului de opinie citat.

Vectorul pro-european continuă să domine simpatiile cetățenilor din Republica Moldova -  56.5% dintre ei ar vota pentru aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, cu o scădere de 1.8pp față de octombrie. Regiunile statistice iData, care susțin într-o proporție mai mare aderarea RM la UE sunt: Călărași (72.9%), Ungheni (72.5%), Chișinău (sectoarele Ciocana (71.8%) și Botanica (68.1%)) și Hîncești (67.3%).

În acelaș timp sentimentul unionist înregistrează o slabă scădere cu 1.1pp comparativ cu octombrie, în prezent 33% din populația adultă este gata să voteze pentru unirea Republicii Moldova cu România. Regiunile statistice iData, care susțin într-o proporție mai mare, aderarea / unirea RM cu România sunt: Chișinău (sectorul Buiucani (48.9%), Ungheni (46.8%), Căușeni (45.2%), Hîncești (44.7%) și Anenii Noi (44%).   

Compania Date Inteligente SRL precizează că sondajul a fost realizat în perioada 5-15 noiembrie 2022, la nivel național, prin metodele: 93.7% CATI, 6.3% CAWI, pe un eșantion total de 1060 respondenți. Eroarea maximă de eșantionare este de ± 2.9%, iar numărul localităților incluse în eșantion este de 405. Datele sunt ponderate pentru a corespunde structurii populației totale pe gen, grupe de vârstă, mediu de reședință, regiuni de dezvoltare, regiuni statistice iData și etnii.

 


 

Cornelia Cozonac
19/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii