Spionajul britanic: Rusia s-a retras de pe Insula Șerpilor din cauza vulnerabilităților la atacurile ucrainene

Mădălin Necșuțu
01/07/2022

Serviciile de informații externe ale Marii Britanii susțin că Rusia s-a retras, cel mai probabil probabil de pe Insula Șerpilor din cauza izolării garnizoanei și a vulnerabilității la atacurile ucrainene.

Potrivit unei actualizări recente de informații realizate de Ministerul Apărării din Regatul Unit, armata ucraineană a condus atacuri împotriva garnizoanei Rusiei de pe Insula Șerpilor în ultimele câteva săptămâni folosind lovituri cu rachete și drone.

Ucraina a folosit, de asemenea, rachete anti-navă pentru a interzice navele rusești care încercau să reaprovizioneze garnizoana. Kievul a afirmat joi că retragerea rușilor din Insula Șerpilor este consecința unei „operațiuni de succes” a militarilor ucraineni.

„În timpul nopții, ca urmare a unei operațiuni militare de succes cu unitățile noastre de rachete și artilerie de pe Insula Șerpilor, inamicul a evacuat în grabă garnizoana cu două bărci cu motor și probabil a părăsit insula”, susține un comandament militar ucrainean responsabil în zonă.

În contrapartidă, Moscova a susținut că retragerea de pe Insula Șerpilor a forțelor ruse ar fi un gest de bunăvoință.

„La 30 iunie, în semn de bunăvoință, forțele armate ruse și-au îndeplinit obiectivele stabilite pe Insula Șerpilor și și-au retras garnizoana acolo”, a anunțat Ministerul rus al Apărării, spunând că această mișcare ar trebui să faciliteze exporturile de cereale din Ucraina. Rusia nu se opune eforturilor ONU de a creea un coridor umanitar pentru a exporta producția de cereale din Ucraina”, a precizat un purtător de cuvânt la ministerului rus al Apărării.

Mădălin Necșuțu
01/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii