Statul cheltuie, în medie, peste 1.300 de lei pentru un singur caz de acordare a asistenței juridice calificate

Anticoruptie.md
14/06/2024
radiochisinau.md

Pe parcursul anului 2023, asistența juridică garantată a fost acordată în 59 705 cazuri, iar statul a cheltuit pentru soluționarea unui singur caz în medie peste 1.350 lei, respectiv un total de peste 81 de milioane de lei. Informația a fost inclusă în raportul Consiliului național pentru asistență juridică garantată de stat (CNAJGS), prezentat vineri, 14 iunie, în plenul Parlamentului.

Potrivit datelor prezentate, pe parcursul anului trecut au fost înregistrate 44 695 de cazuri de acordare a asistenței juridice calificate și 15 010 de cazuri în care a fost acordată asistență primară. În 80 % din cazurile acordării asistenței juridice calificate a fost vorba despre cauze penale.

Totodată, 7 337 femei, 2 428 minori, 1 296 de persoane cu dizabilități, 1 690 de victime ale violenței domestice și 114 victime ale traficului de ființe umane au beneficiat de asistență juridică gratuită garantată de stat. La fel, în 3 561 de cazuri, asistența juridică a fost acordată de urgență. Conform legii, asistența juridică garantată de stat se acordă persoanelor care nu au bani pentru plata lor şi care întrunesc anumite condiţii.

Pe de altă parte, în 1 700 de cazuri a fost refuzată acordarea asistenței juridice garantată de stat. Acest lucru se întâmplă după ce CNAJGS a obținut accesul la platformele guvernamentale de date cu privire la veniturile solicitantului, care sunt verificate și analizate în procesul de prelucrare a cererilor de acordare gratuită a asistenței juridice.

Asistența este acordată în diverse forme, prin explicaţii în probleme juridice, întocmirea actelor, reprezentarea în faţa autorităţilor administraţiei publice sau instanțelor, în procese civile, contravenţionale și penale. 

Anticoruptie.md
14/06/2024
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii