Ștefan Gațcan renunță la mandatul de deputat

Marcela Meglei
01/07/2020

Deputatul Ștefan Gațcan, care marți a anunțat că părăsește fracțiunea PSRM și aderă la grupul Pro Moldova, s-a răzgândit. La doar o zi distanță, acesta a decis să-și depună mandatul de parlamentar. O cerere în acest sens a fost prezentată miercuri președintei Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Anunțul despre depunerea mandatului de deputat nu a fost făcut de însuși Ștefan Gațcan, ci de socialistul Corneliu Furculița, în numele lui. „Ca urmare a înțelegerilor de marți între vicepreședintele Legislativului, Vlad Batrîncea și liderului fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, astăzi deputatul Ștefan Gațcan a participat la ședința fracțiunii parlamentare a socialiștilor. Ștefan Gațcan a prezentat viziunea sa în privința situației din țară, în mod special, ce ține de lupta cu pandemia de coronavirus. Deputatul a explicat cum vede el eficientizarea activității pentru a reduce numărul de infectați cu COVID-19, dar și ce măsuri de sprijin suplimentar sunt necesare pentru sistemul medical din țara noastră. În context, Gațcan a salutat inițiativa de dublare a salariilor angajaților în sistemul medical, prima etapă care va începe din 1 septembrie, când va fi efectuată majorarea cu 30 la sută.

În final, Ștefan Gațcan a anunțat decizia de a renunța la mandatul de deputat pentru a se dedica plenar medicinii. Cererea de depunere a mandatului a fost înregistrată, astăzi, la secretariatul Parlamentului. În același timp, Gațcan a mai anunțat că rămâne parte a echipei PSRM și se va fi implica activ în munca grupului social al formațiunii noastre, pentru a utiliza experiența sa profesională în elaborarea și promovarea proiectelor ce țin de politicile de sănătate, atât de așteptate de cetățeni. Fracțiunea PSRM a luat act de această decizie și l-a încurajat pe Ștefan Gațcan să participe cât mai activ în viața Partidului Socialiștilor”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

„Cu regret, în aceste câteva luni de parlamentar al majorității parlamentare, în plină pandemie și criză fără precedent în sistemul medical, constat o lipsă totală de progres și de măsuri eficiente pentru salvarea sistemului medical și regret că vocile multor specialiști veritabili nu sunt auzite. Am ajuns să-mi fie rușine să privesc în ochi colegilor mei de breaslă. Dar nu pentru asta am venit eu în Parlament. Echipa Partidului Socialiștilor din Republica Moldova a avut o șansă unică de a rezolva problemele oamenilor și a salva țara din criza în care s-a pomenit, dar, din păcate, luptele politice interminabile, gravele greșeli de management, deciziile neprofesioniste, lipsa de curaj și chiar admiterea de falsuri în gestionarea crizei COVID-19 m-au determinat să mă detașez de aceste acțiuni care depășesc interesele cetățenilor și ale statului. În schimb, sunt profund impresionat de curajul, abnegația și forța cu care noul partid politic Pro Moldova se luptă pentru interesele cetățenilor și țării, iar ultimele acțiuni și inițiative, în special, din domeniul social, mă reprezintă pe deplin. Astfel, Declar că părăsesc fracțiunea PSRM din Parlament și mă alătur grupului parlamentar Pro Moldova”, scria Ștefan Gațcan marți pe pagina sa de Facebook.

La scurt timp după anunțul lui Gațcan, deputații socialiști Corneliu Furculiță și Vlad Batrîncea au declarat că Parlamentul urmează să fie dizolvat, iar Procuraura Generală va fi sesizată privind coruperea deputaților.

„Condamnăm încă un act de prostituție în Parlamentului Republicii Moldova. Condamnăm și proxenetul din afara țării care continuă practica ultimilor ani în Parlament. PSRM declară război acestor trădători, persoanelor corupte și va face tot posibilul ca acest Parlament să fie dizolvat. Nu aveți nicio justificare și argumentele cu care veniți sunt la fel de ieftine ca bunul simț și comportamentul dvs. Atunci când v-am înaintat și am făcut pentru dvs. campanie electorală, am vorbit că Parlamentul are nevoie de un medic competent, nu am vorbit că Parlamentul are nevoie de încă o prostituată politică, care pentru o sumă de 1 – 2 milioane de dolari este gata să-și vândă propria mamă”, a declarat deputatul PSRM, Vlad Bătrîncea, adresându-se lui Gațcan.

Socialistul a menționat că Gațcan va fi exclus din rândul PSRM și i-a cerut să renunțe la mandat, dacă mai are „un pic de bun simț”. Președintele fracțiunii PSRM în Parlament, Corneliu Furculiță, a declarat că a fost anunțat anterior de Gațcan privind tentativa de corupere și că va sesiza în acest sens Procuratura Generală. „Sunt sigur că ați primit o sumă foarte frumoasă. Acum două săptămâni am fost contactat de domnul Gațcan și mi-a spus că era vorba de 500.000, la sigur s-a dublat sau triplat. Fiind medic, vă rog, depuneți mandatul, iar banii pe care i-ați primit, donați-i în fondul pentru combaterea pandemiei”, a declarat Furculiță.

Marcela Meglei
01/07/2020
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.Follow us on Telegram

Comentarii