STENOGRAMĂ // Cine sunt miniștrii care au insistat pe acordarea garanțiilor de stat de miliarde Băncii de Economii, Băncii Sociale și Unibank

Anticoruptie.md
09/09/2016
curentul.md

Premierul Pavel Filip a făcut publică vineri, 9 septembrie, stenograma secretă a ședinței de Guvern din 27 martie 2015 în cadrul căreia Executivul a votat pentru acordarea celei de-a doua garanții de stat, în valoare de peste cinci miliarde de lei, celor trei bănci falimentare. Gestul vine după ce fosta ministră a Educației, Maia Sandu, a anunțat că a acționat în judecată Cancelaria de stat pentru refuzul de a-i transmite stenograma acelei ședințe a Cabinetului de miniștri.

„Înțeleg că doamna Maia Sandu a dat în judecată Guvernul pentru acest document, îi ofer prin această postare posibilitatea să o citească, să nu mai cheltuiască bani pe judecată şi timp pe show-uri electorale”, și-a argumentat premierul decizia de a desecretiza documentul. Filip nu a ezitat să o ia peste picior pe Maia Sandu, accentuând  că potrivit stenogramei Maia Sandu a votat proiectul de hotărâre, chiar dacă l-a criticat dur în timpul ședinței.

Stenogramele dezvăluie că Maia Sandu și guvernatorul Băncii Naționale au avut discuții aprinse pe marginea proiectului de acordare a unor noi garanții de stat pentru Banca de Economii, Banca Socială și Unibank. Ministra Educației întreba indignată de ce ar trebui cetățenii Republcii Moldova să plătească pentru iresponsabilitatea Băncii Naționale care nu a intervenit la timp. „Eu trebuie să votez pentru porcăria aceasta?”, întreba Maia Sandu, reproșându-i guvernatorului BNM că nu a informat periodic Guvernul despre situația din sistemul bancar, dar se adresează miniștrilor doar pentru a le cere să repare situația.

Potrivit stenogramei, poziția lui Drăguțanu a fost susținută de ministrul Finanțelor, Anatol Arapu, și viceministrul Justiției, Nicolae Eșanu. Directorul CNA, Viorel Chetraru, a precizat că ceea ce se întâmpla în acel moment în sistemul bancar este o infracțiune. „A furat cui nu îi este lene”, a mai spus Chetraru, invocând numele lui Grigore Gacikevici și a lui Ilan Șor.

Citiți mai jos întreaga stenogramă a ședinței de Guvern  


 

Anticoruptie.md
09/09/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii