Știrliț dă vestea. Cine este ofițerul rus de rang înalt care și-a găsit sfârșitul în Ucraina

Viorica Mija
15/08/2022
Sursa: FB, Anatoli Ștefan

Un alt ofițer rus de rang înalt și-a găsit moartea în Ucraina. Despre lichidarea sa a anunțat cunoscutul bloger ucrainean, dar și ofițer în Armata Ucraineană, Anatoli Ștefan, alias Știrliț.

Știrliț, într-o formă ironică, a scris sub fotografia publicată a ofițerului rus că e vorba despre „un pas al bunăvoinței, acesta fiind denazificat și demilitarizat”. Apărătorul ucrainean a făcut astfel aluzie la declarațiile oficialilor ruși, care spun că scopul Federației Ruse în acest război este „denazificarea și demilitarizarea” Ucrainei.

Maiorul rus Ruslan Kononovici a fost înmormântat cu fast în orașul său natal, Cebarkul, regiunea Celeabinsk. A fost deschisă și o pagină, unde cei care l-au cunoscut au lăsat mesaje de condoleanțe.

Cononovici a luptat în trupele aeroportare ale Federației Ruse și era cunoscut drept un comandant extrem de dur.

În luna iulie, în urma unui contratac al apărătorilor ucraineni în Herson, mai mulți ofițeri ruși au fost împușcați mortal.

Armata Ucraineană anunța tot atunci că l-a lichidat pe colonelul Aleksandr Necipurenko, o figură odioasă a armatei ruse.

„Sperăm că este deja la concertul lui Kobzon (interpret rus și un susținător înfocat al lui Vladimir Putin, decedat de cancer - n.r.), iar dacă mai este în viață, probabil că nu are timp să stea pe rețelele sociale, pentru că baza Rossgvardia din Herson e „varză””, a comentat portalul InformNapalm, care l-a documentat pe ofițer și pe alți conducători ai armatei ruse.

În aprilie curent, pe portal s-a vorbit în detalii despre activitățile lui Necipurenco. De obicei, colonelul era activ zilnic pe rețelele de socializare, dar ultima dată a fost văzut în noaptea trecută, la ora 01:57.

Aleksandr Necipurenko, șef adjunct al Departamentului Rossgvardia al Republicii Ingușetia, a condus unitățile de ocupație ale Federației Ruse din sudul Ucrainei, în special regiunea Zaporojie.

Unul dintre domeniile de responsabilitate a fost organizarea de puncte de control pe teritoriul ocupat temporar. Acesta era cunoscut pentru stilul agresiv de conducere și pentru faptul că încuviința aplicarea violenței, jafurilor și abuzurilor asupra populației civile.

La mijlocul lunii martie curent, preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski anunța despre moartea unui alt general rus, Oleg Miteaev, despre care s-a scris că ar fi unul dintre „arhitecții” războiului din Ucraina și un apropiat al lui Putin. 

După moartea unui alt înalt ofiţer rus - general-maiorul Vitali Gherasimov - Ucraina a dat publicităţii o înregistrare despre care a spus că ar conţine o conversaţie între doi ofiţeri de securitate ruşi, care comentau moartea generalului şi se plângeau că reţeaua lor de comunicaţii codate nu funcţiona.

Momentan, unele surse vorbesc despre lichidarea a 19 generali ruși, dar cifrele nu sunt confirmate.

Expertul militar Oleg Jdanov spune că  ar fi vorba despre șapte generali ai Federației Ruse, care reprezintă o pierdere colosală pentru țara agresoare. El explică faptul că armata rusă este construită pe principiul strict al unității de comandă, astfel încât moartea comandantului afectează în mod semnificativ controlul trupelor și îndeplinirea misiunilor lor de luptă, chiar dacă un nou lider este numit în locul său.

Anticoruptie.md a scris că toate informațiile despre militari ruși, antrenați în războiul sângeros din Ucraina și crimele comise de aceștia sunt colectate și catalogate pe o hartă online interactivă, denumită Criminalii de război ruși. 

Harta a fost creată de jurnaliști de investigație din echipa „Слідство.Інфо” și activiști ai Biroului Anticorupție, o organizație neguvernamentală de la Kiev. 

Harta interactivă conține informații în limbile ucraineană, rusă și engleză despre militari ruși - nume, prenume, data nașterii, gradul, unitatea militară, date despre moarte sau captivitate. Unele dintre profiluri conțin fotografii ale militarilor ruși identificați, precum și linkuri către materiale jurnalistice despre crimele comise de fiecare în parte, mărturii ale victimelor, martorilor sau informații de la serviciile militare și cele secrete care confirmă atrocitățile comise. 

Viorica Mija
15/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii