Stoianoglo, dublu anchetat și evaluat: și de Procuratură și de către CSP

Mădălin Necșuțu
05/11/2021

Evaluarea activității procurorului general suspendat, Alexandr Stoianoglo, va fi făcută în paralel cu anchetarea sa de organele de anchetă, a declarat joi seară la postul public de televiziune, președintele Maia Sandu.

Ea a precizat că procesul de evaluare poate fi iniţiat de către preşedintele ţării sau de către membrii Consiliului Superior al Procurorilor (CSP).

„Pentru că nu a venit o asemenea sesizare din partea CSP, am hotărât eu să depun această sesizare pentru ca să ducem la bun sfârşit această procedură iniţiată prin lege”, a specificat Maia Sandu, adăugând că acţiunea de evaluare a activităţii lui Stoianoglo „vine cu întârziere din cauza crizei gazelor, care ne-a ţinut ocupaţi practic 100% în luna octombrie şi nu am ajuns să ne ocupăm de multe alte lucruri”.

Maia Sandu a mai precizat că suspendarea lui Alexandr Stoianoglo din funcţie în legătură cu dosarul penal intentat este un proces, iar evaluarea activităţii sale în calitate de procuror general este un cu totul alt proces. „Cu ce se va încheia procesul la Procuratură nu putem şti. Nu cunosc alte detalii decât au fost prezentate publicului larg de către procurorul care se ocupă de caz”, a adăugat Maia Sandu.

Ea a explicat că CSP-ul are 10 zile la dispoziţie pentru crearea unei comisii din cinci membri, delegaţi de diferite instituţii şi această comisie trebuie să aibă o metodologie de evaluare. Uterior, această comsiei va furniza o deicize finală în privința evaluării activității acestuia. În cazul în care calificativul va fi „nesatisfăcător” procurorul general va fi demis, a confirmat Maia Sandu, făcând trimitere la norma legală. „Îmi doresc să fie o evaluare obiectivă şi corectă”, a completat ea.

Mădălin Necșuțu
05/11/2021




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii