SUA au impus sancțiuni împotriva amantei lui Putin

Ilie Gulca
04/08/2022
Kabaeva l-ar putea ajuta pe președintele rus să ascundă bunuri în străinătate. Captură de ecran: www.kyivpost.com

Trezoreria SUA a extins sancțiunile împotriva mai multor cetățeni ruși și a „prietenilor lui Putin”. În special, pe listă a fost adăugată fosta sportivă rusă (gimnastă ritmică) Alina Kabaeva, care a fost inclusă de pe lista de sancțiuni a UE și a Marii Britanii. 

Kabaeva a avut o relație strânsă de lungă durată cu președintele rus Vladimir Putin și conduce Grupul Național Media – un imperiu media pro-Kremlin care include televiziunea, radioul și editurile.

De asemenea, se crede că Kabaeva are trei copii cu Putin. Potrivit investigațiilor mai multor jurnaliști, ea ar fi născut primul copil în 2015 în Elveția și apoi gemeni în 2019 la Moscova.

Kabaeva l-ar putea ajuta pe președintele rus să ascundă bunuri în străinătate. În urmă cu o lună, presa occidentală a dezvăluit că Putin a cumpărat imobile în Turcia pentru amanta și mama copiilor săi. Presa americană a susținut că Statele Unite au ezitat să impună sancțiuni împotriva lui Kabaeva din cauza posibilei reacții „agresive” a lui Putin.

La începutul războiului Rusiei în Ucraina, Kabaeva locuia în Elveția și a vizitat câteva evenimente la Moscova și Soci. În primăvară, amanta lui Putin a apărut la Festivalul Alina (gimnastică), desfășurat la complexul sportiv Moscova VTB Arena. La începutul verii, Kabaeva a vizitat o tabără de antrenament la Soci, organizată de fundația ei caritabilă.

Mai mulți dintre „prietenii lui Putin” incluși în lista de sancțiuni din SUA sunt

Natalya Popova, prim-director general adjunct al Fundației Innopraktika (organizație condusă de fiica lui Putin, Maria Voronțova și sponsorizată de Kremlin).

Andrei Melnicenko, fondatorul și fostul beneficiar al producătorului de îngrășăminte EuroChem Group și al producătorului de cărbune SUEK;

Dmitri Pumpianski, proprietarul și președintele OAO TMK, un producător global rus de țevi de oțel pentru industria petrolului și gazelor;

Andrei Guriev, fostul șef al PhosAgro, unul dintre cei mai mari patru producători de îngrășăminte pe bază de fosfați din lume;

Viktor Rașnikov, oligarh, și-a făcut averea în industria siderurgică, fiind proprietarul majoritar al Magnitogorsk Iron & Steel Works, unul dintre cei mai importanți producători de oțel din lume.

Aleksander Ponomarenko – coproprietar al Aeroportului Șeremetievo, pe care Aleksei Navalnîi l-a numit proprietarul nominal al „palatului lui Putin” de lângă Soci.

Un alt grup de persoane adăugate pe listă sunt cetățeni ucraineni, care cooperează cu Rusia în teritoriile ucrainene ocupate.

Printre aceștia se numără reprezentanți ai autorităților ruse de ocupație din regiunea Herson, Vladimir Saldo și Kiril Stremousov, și primarul rus al Mariupolului, colaboratorul Konstantin Ivașcenko.

SUA au impus și sancțiuni împotriva mai multor organizații științifice și tehnologice. Printre aceștia s-au numărat Institutul Skolteci și Fundația Skolkovo, Institutul de Fizică și Tehnologie din Moscova, Compania de închiriere a transporturilor de stat și Combinatul siderurgic Magnitogorsk.

Departamentul de Stat al SUA introduce restricții privind vizele împotriva a 893 de oficiali ruși, inclusiv membri ai Consiliului Federației și ai forțelor armate ruse, și împotriva a 31 de oficiali străini care au susținut anexarea Crimeei la Rusia.

Ilie Gulca
04/08/2022Follow us on Telegram

Comentarii