Tainele Hersonului: toată rețeaua de agenți ai Kremlinului, într-o sacoșă de rafie

Anticoruptie.md
19/11/2022
Sursa: SBU

Furnizau date despre locul aflării militarilor ucraineni, dar și despre membrii mișcării de rezistență. Sunt doar două sarcini pe care le îndeplineau colaboraționiștii Federației Ruse în regiunea Herson. Mai multe liste cu agenți secreți ai Kremlinului, racolați din rândul localnicilor, au fost depistate într-o sacoșă de rafie care cuprindea documente clasificate ale FSB-ului.

În goana de a se salva, reprezentanții FSB-ului în regiunea Herson au abandonat  teancuri de documentele clasificate, care au fost depistate de angajații SBU. 

Documentele cuprind și obligațiile scrise de mână ale agenților cooptați din rândul localnicilor, în care aceștia își asumă angajamentul să informeze FSB despre locul aflării militarilor ucraineni, dar și să acumuleze date despre dotările acestora. Mai mult, colaboraționiștii-agenți filau membrii rezistenței naționale și „turnau” informații despre acțiunile pregătite.

Au fost depistate și acte care arată că agenții serviciului secret rus au participat la persecuția ilegală a locuitorilor, pe numele cărora fabricau dosare penale.  

În sacoșa de rafie, SBU a găsit și documente privind răpirea și torturarea victimelor.

Anticoruptie.md
19/11/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii