Tamara Plămădeală, fosta avocată a copilului care a pornit un proces împotriva Centrului de Investigaţii Jurnalistice, a pierdut la CSJ

Anticoruptie.md
21/06/2016
Foto: ombudsman.md

Tamara Plămădeală, fosta avocată a poporului pentru apărarea drepturilor copilului, care a pornit un proces împotriva Corneliei Cozonac, președinta Centrului de Investigații Jurnalistice, și jurnalistei Natalia Porubin, care a arătat într-o anchetă că apărătoarea a admis mai multe abateri grave de la lege în cazul unei adopții, a pierdut la Curtea Supremă de Justiţie. Instanţa a dat dreptate Curţii de Apel Chişinău care, în martie 2016, i-a explicat că, în cadrul procesului împotriva jurnalistelor, trebuie să prezinte un apel în care să indice motivele de fapt şi de drept, dar şi să prezinte dovada că a achitat taxa de stat de 11.400 de lei.  

Fosta avocată a copilului a acționat jurnalistele în judecată pentru a-şi apăra onoarea, demnitatea și reputația profesională, cerând dezmințirea informației prezentate în cadrul unei anchete jurnalistice ce o viza. Apărătoarea a cerut şi un prejudiciu de 750.000 de lei sau, potrivit ei, câte un leu pentru fiecare copil din Moldova. Ulterior reclamanta a micșorat suma până la 500.000 de lei. 

În februarie 2016, Judecătoria sectorului Râşcani al Capitalei a respins acţiunea înaintată de Tamara Plămădeală. Nici Curtea de Apel Chişinău nu a dat curs cererii de apel depuse de către ombudsman. Instanţa i-a comunicat în martie 2016 că este necesar să prezinte un apel în care să indice motivele de fapt şi de drept, dar şi să prezinte dovada de plată a taxei de stat în mărime de 11.400 de lei, oferindu-i termen până la 20 aprilie pentru lichidarea acestor neajunsuri. Tamara Plămădeală a depus însă recurs împotriva încheierii Curţii de Apel Chişinău. CSJ l-a respins şi a dat dreptate instanţei de apel. 

Ancheta Centrului de Investigații Jurnalistice a scos la iveală mai multe nereguli admise de Tamara Plămădeală, pornind de la un caz în care fosta funcționară a promovat interesele unei firme de adopții în detrimentul intereselor unui copil de doar trei ani care urma să fie înfiat de un cuplu de italieni. Apărătoarea a invocat că băiețelul ar suferi de o maladie incurabilă, promovând ideea adopţiei internaţionale, fără să fie căutate posibilități ca micuțul să fie adoptat în țara noastră. Potrivit investigației, copilul nu era bolnav, iar diagnoza era utilizată ca paravan pentru cei care au promovat această adopție. Mai mult, articolul a arătat că fosta avocata a poporului și-a luat propiul copil într-o deplasare peste hotare, plătită de donatori străini. Un alt aspect abordat în anchetă ținea de studiile Tamarei Plămădeală la o instituție-fantomă din România. 

La doar câteva zile de la publicarea investigaţiei, Tamara Plămădeală a depus o plângere în instanță şi a cerut "tragerea la răspundere administrativă a directorului Centrului de Investigaţii Jurnalistice, Cornelia Cozonac şi a jurnalistei Natalia Porubin", cea care a realizat articolul, invocând "imixtiunea în activitatea avocatului parlamentar". Jurnalistele Cornelia Cozonac și Natalia Porubin au decis la rândul lor să o acționeze în judecată pe fosta avocată a copilului și să-i ceară să restituie cheltuielile de judecată și prejudiciul moral cauzat prin acest proces de judecată, care a durat trei ani.

Anticoruptie.md
21/06/2016




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii