Asistența militară a UE pentru Ucraina în 2024 s-ar putea ridica la cel puțin 21 de miliarde de euro. Despre aceasta a anunțat săptămâna aceasta, înaltul reprezentant al UE Josep Borrell, în urma reuniunii, din 31 ianuarie, a Consiliului informal Afaceri Externe, care a întrunit miniștrii apărării din UE.
În timpul întrunirii, participanții au ascultat un mesaj video din partea ministrului ucrainean al apărării, Rustem Umerov, despre situația de la fața locului și au discutat despre alte acțiuni ale UE de sprijinire a Ucrainei pe fundalul războiului de agresiune al Rusiei.
„Am întrebat statele membre despre angajamentele lor pentru acest an. Încă nu am un răspuns complet, dar /…/ pot spune că cel puțin bugetul pentru 2024 va include 21 de miliarde de euro pentru asistență militară pentru Ucraina”, a declarat Josep Borrell, la o conferință de presă după întâlnire. El a adăugat că în ultimii doi ani UE a alocat 28 de miliarde de euro în asistență militară Ucrainei.
Borrell a mai spus că miniștrii au convenit ca alți 20.000 de soldați ucraineni să fie instruiți în UE. Astfel, până la sfârșitul verii, 60.000 de soldați ar trebui să fie antrenați.
El a mai spus că, din luna martie a anului trecut și până în prezent, UE a furnizat deja Ucrainei 330.000 din milionul de muniții promis anterior. „Conform așteptărilor mele, până în martie această cifră va crește cu aproximativ 200 de mii”, a concluzionat Borrell.
Amintim că săptămâna aceasta Consiliul European a făcut rectificări la bugetul UE și a decis acordarea unei asistențe de 50 miliarde de euro Ucrainei.
Ucraina a fost atacată masiv de Federația Rusă la 24 februarie 2022, de atunci aflându-se într-un război de apărare. În ultimele luni conducerea Ucrainei a solicitat de mai multe ori asistență din partea țărilor UE și a SUA, menționând că se confruntă cu lipsă de muniții și armament, armatei ucrainene fiindu-i tot mai greu să țină piept invaziei Rusiei.
Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.
Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.
Comentarii