Taxe ratate de 2  miliarde de lei pe an: PAS se gândește să anuleze regimul duty-free

Ion Chișlea
28/07/2022
Acum magazinele duty-free funcționează doar pe sensul de ieșire din Republica Moldova. FOTO: Anticoruptie.md

Unul dintre fruntașii Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) și-a declarat intenția de a anula magazinele duty-free de la frontieră, care ar benefica de facilități fiscale de cel puțin 2 miliarde de lei pe an.

Declarația a fost făcută de președintele Comisiei Economie Buget și Finanțe a Parlamentului, Dumitru Alaiba, după ce în presă a apărut informația că președintele fugar al Partidului Șor, Ilan Șor, ar fi vândut rețeaua de magazine duty-free, pe care o controlează, unui om de afaceri din Israel.

„Ne gândim la cel mai serios mod să anulăm regimul duty-free. Și o vom face. Să rămână magazine ordinare, să plătească toate taxele, așa cum o fac toți restul antreprenorilor”, scrie Alaiba pe pagina sa de Facebook.  

El sugerează totodată ca persoana care a cumpărat afacerea lui Șor să renunțe la tranzacție. „Dacă cumpărătorul încă o mai poate face, ar fi bine să ceară banii înapoi și să anuleze toată treaba asta”, a spus Alaiba.

Potrivit datelor Serviciului Vamal, în primele șase luni ale anului curent, magazinele ce lucrează în regim duty-free la ieșirea din Republica Moldova, au beneficiat de facilități fiscale de un miliard de lei, care s-au acumulat din neplata taxei pe valoarea adăugată (TVA), a accizelor și taxelor vamale.

Extrapolând suma pentru întregul an, Alaiba concluzionează că scutirile vor urca la două miliarde de lei până la sfârșitul anului, menționând că în unii ani scutirile respective au fost și mai mari.  

„Au fost ani când a fost și mai mult, chiar și peste trei miliarde, înainte de pandemie”, a precizat el.

El afirmă că anularea sau limitarea regimului duty-free ar fi pe ordinea de zi în mai multe țări. În Europa, magazinele duty-free ar produce o gaură de circa 80 miliarde de euro în finanțele publice.

Rețelele duty-free sunt un subiect mai vechi pe agenda Partidului Acțiune și Solidaritate și a președintei Maia Sandu. După ce a devenit prim-ministră în vara anului 2019, actuala președintă a Republicii Moldova, Maia Sandu, a declarat că regimul duty-free urmează a fi interzis pe sensul de intrare în Republica Moldova, aceasta fiind o practică nemaiîntâlnită nicărieri în lume.

Ulterior, deputații au votat și pentru interzicerea benzinăriilor duty-free, care funcționau din 2018 la hotarele Republicii Moldova.

Închiderea magazinelor duty-free din zona de frontieră terestră este prevăzută până la intrarea în vigoare a noului Cod vamal al Republicii Moldova – 1 ianuarie 2023.

Localurile respective vor continua să funcționeze în aeroporturi, porturi, la bordul aeronavelor și navelor.

Ion Chișlea
28/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii