Tiraspolul cere instalarea de posturi pacificatoare pe teritoriul controlat de Chișinău

Ilie Gulca
19/04/2024

Delegația Transnistriei la Comisia Unificată de Control a cerut, pe 18 aprilie, instalarea unui post militar „pacificator” suplimentar pe teritoriul aflat sub jurisdicția Chișinăului, în zona Hidrocentralei Dubăsari. Propunerea exponenților de la Tiraspol a fost făcută în contextul în care Chișinăul critică constant după pandemia de Coronavirus instalarea unilaterală și abuzivă de către partea transnistreană a posturilor militare.

„De mulți ani, forțele de menținere a păcii din Rusia, Moldova și Transnistria veghează pe malul stâng al Nistrului, pe teritoriul transnistrean. Se propune instalarea unui post similar pe malul drept, care intră în jurisdicția Republicii Moldova”, a spus șeful Delegației Transnistriei la Comisia Unificată de Control, Oleg Beleakov.

De partea cealaltă, Delegația Republicii Moldova a respins propunerea părții transnistrene și a argumentat că posturile aflate în discuție sunt instalate în mod abuziv și a cerut eliminarea acestora.

„Delegația Republicii Moldova și-a reiterat poziția că Forțele Mixte de Menținere a Păcii nu necesită structuri suplimentare pentru asigurarea păcii în Zona de Securitate”, se menționează într-un comunicat al Delegației Republicii Moldova la Comisia Unificată de Control.

În Zona de Securitate a Republicii Moldova, există 15 posturi ale forțelor mixte de menținere a păcii, două posturi ale Grupului Operativ de Trupe Ruse, care staționează ilegal. În plus, în timpul pandemiei de Coronavirus, Tiraspolul a mai instalat unilateral 37 de posturi. Chișinăul acuză partea transnistreană că jumătate din posturile instalate unilateral funcționează în continuare.  

Ilie Gulca
19/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii