Tiraspolul pune presiune pe fermierii din Dubăsari pentru a obține anularea taxelor vamale

Ilie Gulca
08/02/2024
Liderul secesionist de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski. Foto: novostipmr.com

Biroul Politici de Reintegrare informează că în cazul în care Tiraspolul va impuse taxe suplimentare pentru fermierii care lucrează pământuri la est de șoseaua Râbnița-Tiraspol Guvernul va oferi compensații parțiale în baza calculelor Secției agricultură și cadastru a Consiliului raional Dubăsari.

„Pe 8 februarie curent, vicepremierul Oleg Serebrian a avut o ședință cu reprezentanții autorităților administrației publice centrale și locale din raionul Dubăsari, precum și ai agenților economici de pe platourile Coșnița și Cocieri în cadrul căreia au fost discutate dificultățile curente pe care le întâmpină fermierii și eventualele acțiuni unilaterale din partea Tiraspolului”, se menționează într-un comunicat al Biroului.

Chișinăul a comunicat că Tiraspolul nu a dat curs inițiativelor de a desfășura o ședință în format online dedicată problemei fermierilor.

„Tiraspolul a solicitat să se revină la formatul grupurilor de lucru pentru economie, cu prezență la sediul din or. Tiraspol al Misiunii OSCE în Republica Moldova, pentru a fi reabordate tema importurilor și a licențierii activității companiilor din regiunea transnistreană, precum și a aplicabilității prevederilor noului Cod vamal al Republicii Moldova”, a precizat Biroul.

Problema terenurilor agricole și subiectele economice vor fi discutate pe parcursul săptămânii viitoare la o ședință a experților de profil de pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv cu participarea reprezentanților fermierilor, cu înaintarea reacției de resort în adresa reprezentantului politic de la Tiraspol.

După intrarea în vigoare a Codului Vamal al Republicii Moldova, care obligă agenții economici din regiunea transnistreană să plătească taxele și procedura vamală, pretinsul guvern de la Tiraspol intenționează să introducă taxe vamale pentru fermierii care lucrează terenurile situate la est de șoseaua Râbnița - Tiraspol.

Localitățile Molovata Nouă, Doroțcaia, Cocieri, Pârâta și Coșnița din raionul Dubăsari au terenuri cu suprafața de 6.496 de hectare după drumul Râbnița–Dubăsari–Tiraspol. Aceste pământuri constituie proprietatea locuitorilor satelor menționate mai sus și sunt arendate de 40 de agenți economici, a precizat Sergiu Guvir.

Tirapolul instituie periodic bariere artificiale în libera trecere prin posturile de control transnistrene instalate ilegal, cu diverse verificări abuzive, restricționări nefondate și impuneri la plăți neautorizate;

limitarea până la finele anului a perioadei de păstrare a producției agricole la depozitele aflate în perimetre necontrolate de autoritățile constituționale;

impunerea până la 1 martie a fiecărui an a restricției de a scoate produse agricole de pe terenurile aflate după drumul Tiraspol-Camenca, adică în perioada în care sunt mai mici prețurile;

tergiversarea de către responsabilii din orașul Dubăsari a emiterii înscriselor permisive pentru transportarea materialului semincer, pesticidelor, îngrășămintelor minerale, precum și nepermiterea însămânțării repetate cu alte categorii de material decât cel aprobat;

permiterea lucrării terenurilor pe o perioadă scurtă ce afectează negativ procesul investițional în sfera agricolă;

inaccesibilitatea perimetrului de după șosea pentru organele de drept ale Republicii Moldova, care sunt sesizate pentru a investiga încălcări de divers gen: furturi de la depozite agricole, distrugeri ale semănăturilor, vandalizări ale bunurilor imobile etc.

Ilie Gulca
08/02/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii