„Toate astea sunt aberații”. Andrei Roșca, despre acuzațiile legate de compromiterea concursului pentru funcția de procuror general și conexiunea cu Ilan Șor

Ilie Gulca
16/04/2024
Fostul membru al Consiliului Superior al Procuraturii, Andrei Roșca, și fostul procuror general interimar, Dumitru Robu. Colaj: CIJM

Fostul membru al Consiliului Superior al Procurorilor (CSP), Andrei Roșca, cel care este acuzat că a influențat-o pe Olesea Vârlan să îl depuncteze pe Ion Munteanu în cursa pentru funcția de procuror general, a spus în timpul audierii sale că fiecare este responsabil de acțiunile sale și că a mers în Dubai pentru a sărbători ziua de naștere a unui prieten, și nu din cauza conexiunii sale cu fugarul Ilan Șor.

În ordonanța de refuz privind demararea urmăririi penale în cazul compromiterii concursului pentru funcția de procuror general, publicată de TV8, fostul membru al CSP, Andrei Roșca, a fost acuzat de fostul procuror general interimar, Dumitru Robu, că a influențat-o pe fosta sa colegă, Olesea Vârlan, să îl depuncteze pe candidatul Ion Muntean pentru a se răzbuna pe acesta din urmă pentru că nu i-a oferit funcția de adjunct al prorurorului general.

„La întrebarea procurorului despre relațiile dintre Andrei Roșca și Olesea Vârlan, [Dumitru Robu] a comunicat că [...]Andrei Roșca se cunoaște de mult timp cu [Olesea Vârlan], au activat împreună și sunt într-o relație mai apropiată. [...] La întrebarea procurorului despre concursul pentru funcția de procuror general, [...] a mai spus că poate afirma că punctajul a fost influențat de Andrei Roșca deoarece, din câte știe, Andrei Roșca, după ce i-a expirat mandatul de membru al CSP, a dorit o funcție mai bună de procuror și avea frustrări legate de persoana dlui Ion Munteanu deoarece acesta i-a acordat o funcție de procuror de rând în cadrul Procuraturii Generale. Nu exclude că frustrările dlui Andrei Roșca au stat la baza notelor acordate de către Olesea Vârlan dlui Munteanu și, respectiv, acordarea unui punctaj mai mare altui candidat, Igor Demciucin.”

Citește de asemenea: „În interesul procurorului Andrei Roșca”. Investigațiile Veronicăi Dragalin dezvăluie misterul acțiunilor Olesei Vîrlan împotriva lui Ion Munteanu, angajat în cursa pentru funcția de procuror general

De partea cealaltă, Andrei Roșca, fost membru al CSP, în legătură circumstanțele investigate în cadrul procesului penal a spus următoarele: „Are o relație normală și în prezent cu Olesea Vârlan, dar nu au vorbit despre lucru. […] A declarat că concursul nu are nimic în comun cu relația sa cu Olesea Vârlan. A reiterat că fiecare trebuie să își asume acțiunile sale. Consideră că trebuie întrebată Olesea Vârlan despre motivele care au dus la acordarea punctajului dumneaei candidatului Ion Munteanu”.

„A declarat că nu a avut niciodată nicio discuție cu nimeni ca Ion Munteanu să-i ofere funcția de adjunct al procurorului general. Toate acestea sunt aberații. […] Chiar și în cadrul CSP s-a spus că foștii membri ai CSP să nu poată deține funcții de conducere șase luni după încheierea mandatului în CSP. Acest aspect este scris în lege, iar califică toate aceste zvonuri drept aberații.”

„La întrebarea procurorului despre scopul călătoriei sale în Dubai la finele anului 2023, Andrei Roșca a spus că a călătorit cu ocazia zilei de naștere a unei persoane sărbătorită acolo. A mai declarat că fiecare a plătit singur pentru călătoriile lor.”

Declarațiile de avere depuse de Andrei Roșca, consultate pentru investigație, au inclus salariul ridicat de soția acestuia de la compania Avia Invest SRL, o firmă care are statut de învinuit ca persoană juridică într-un dosar penal afalt în gestiunea Procuraturii Anticorupție și care este afiliată fugarului Ilan Șor.

Conform documentelor ridicate din bazele de date de stat, soția lui Andrei Roșca a lucrat la Avia Invest SRL în perioada 2014-2021. Mai mult, conform datelor FISC, în 2017 și 2018, aceasta a direcționat 2,8% din venitul său Fundației „Miron Șor”, care denotă o susținere personală a lui Ilan Șor, și nu doar o atitudine detașată de serviciu în cadrul companiei Avia Invest SRL.

Oamenii legii au constatat că Andrei Roșca a zburat la Dubai, Emiratele Arabe Unite, pe 26.11.2023, folosind un pașaport roman, și s-a întors la Chișinău pe 1.12.2023 cu un alt act de identitate - buletin de identitate român.

Autoritățile Republicii Moldova au fost informate că pe 26.11.2023, Ilan Șor a părăsit teritoriul Israelului spre o destinație nedeterminată. Autoritățile Republicii Moldova au fost informate că Ilan Șor a părăsit statul Israel din nou la 07.01.2024 cu destinația în alt oraș în Emiratele Arabe Unite, Abu Dhabi.

Fiind întrebat despre motivul acestei călătorii în Emiratele Arabe Unite în noiembrie 2023, Andrei Roșca a susținut că a călătorit cu o persoană să sărbătorească o zi de naștere.

Dat fiind faptul că această terță persoană este afiliată politic, fiind anterior candidat la alegerile Parlamentare din iulie 2021, nu din partea Partidului Șor, dar un alt partid, există suspiciune că vizita lui Andrei Roșca în Dubai avea ca scop întâlnirea cu persoane politice, inclusiv potențial Ilan Șor.

Ilie Gulca
16/04/2024




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii