Transnistrenii îi cer ajutor lui Putin privind pașapoartele rusești. Vor liberă circulație în Rusia, pensii și acces la studii

Mădălin Necșuțu
08/07/2022

Reprezentanții Sovietului Suprem de la Tiraspol i-au cerut, vineri, liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, ca Rusia să le rezolve problemele privind activitatea oficiului consular rus la Tiraspol privind înlocuirea pașapoartelor rusești.

Pretinșii deputați de la Tiraspol au trimis lui Putn în care îi cer ca MAE rus să rezolve situația și să elimine problemele existente, precum și să creeze un punct de  informare al Serviciului Consular rus de la Tiraspol pentru a preveni astfel de situații în viitor.

Tiraspolul îi reamintește lui Putin că pe teritoriul regiunii separatiste locuiesc peste 220.000 de cetățeni ruși.

„Pentru toate aceste persoane este de o importanță vitală posibilitatea unei primiri stabile a sprijinului consular operațional din partea Ambasadei Federației Ruse în Republica Moldova. Acesta servește drept garanție a dreptului lor la libertatea de mișcare, a posibilității de a procesa și primi plăți de pensii rusești și de admitere la instituțiile de învățământ superior din Federația Rusă ”, se spune în documentul trimis lui Putin. 

Oficialii de la Moscova au declarat în repetate rânduri că vor ajuta și chiar vor interveni la nevoie pentru cetățenii ruși din regiunea transnistreană, pe care îi consideră persecutați pe motive etnice și lingvistice, reaprinzând fobii specifice anilor `90. 

Mădălin Necșuțu
08/07/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii