„Trebuie să ne plătim creditele și să eliberăm depozitele pentru noua recoltă”. Fermierii fac presiuni pentru deblocarea exportului de grâu

Ion Chișlea
21/06/2022
Fermierii cer dreptul de a-și exporta grâul pentru a face loc în depozite pentru noua recoltă

Fermierii cer permisiunea de a exporta grâul pentru a obține lichiditățile necesare achitării datoriilor, pentru recoltare și semănatul de toamnă, dar și pentru a-și elibera depozitele pentru recolta nouă. Comisia pentru Situații Excepționale a interzis chiar la prima sa ședință din 25 februarie exportul de grâu începând cu data de 1 martie.

„Există patru factori, care complică activitatea fermierilor în acest an Unii pot fi influențați însă asupra altora nu avem nicio putere”, spune Valeriu Nicușor, administratorul întreprinderii AGRO-SZM. În lista prezentată de el se regăsesc războiul din Ucraina cu toate dificultățile logistice pe carele comportă, scumpirea carburanților, îngrășămintelor și a altor inputuri pentru agricultură, seceta și interdicția de a exporta grâul.   

„Desigur nu avem nicio putere asupra războiului din Ucraina, nu putem schimba nimic în această privință, prețurile mari sunt o tendință globală pe care iarăși nu o putem controla decât să cumpărăm din timp motorină, până nu s-a acumpit și mai mult. În privința secetei, știința agronomică ne permite să reducem din impactul acesteia, însă nu într-o măsură suficient de mare. Rămâne cel de-al patrulea factor, ce ține de politica internă a statului și care poate fi influențat. Trebuie exclusă interdicția pentru export pentru ca să transformăm produsele în bani”, spune agricultorul.

AGRO-SZM, compania fiică a societății moldo-germane Südzucker Moldova, deține 14.000 de hectare de terenuri, dintre care 7.000 sunt semănate cu cereale. Acum întreprinderea are în hambare 5.000 de tone de grâu, pe care nu-l poate vinde din cauza restricțiilor.  

„Pe de o parte sunt blocate depozitele, care trebuie eliberate pentru a face loc noii recolte. Pe de altă parte, acest grâu reprezintă bani, de care avem acum mare nevoie, inclusiv pentru a rambursa  creditele luate anterior de la compania mamă”, menționează administratorul.  

Secretarul de stat în Ministerul Agriculturii și Industriei Alimentare Vasile Șarban a anunțat că la următoarea ședință a Comisiei va fi examinată ridicarea interdicției pentru exportul de făină. Interdicția privind exportul de grâu va putea fi exclusă, potrivit oficialului, doar după ce vor exista estimări corecte privind noua recoltă de cereale și a rezervelor existente la moment în depozite.

Ion Chișlea
21/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii