Trei cetățeni moldoveni - o femeie și doi copii minori - au decedat în timpul cutremurului din Turcia

Cornelia Cozonac
08/02/2023
captură

O femeie de 36 de ani și doi copii minori, cetățeni ai Republicii Moldova, au decedat în timpul cutremurului din Turcia, în localitatea Hatay, a anunțat miercuri Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova. Toți trei sunt membri ai aceleași familii. 

MAEIE precizeză că responsabilii de la ambasada Moldovei la Ankara continuă eforturile de contactare și comunicare cu cetățenii noștri care locuiesc în cele 10 zone afectate de seism.

„Din 7 februarie, până în prezent, reprezentanții ambasadei au depus eforturi pentru contactarea a 48 de persoane din lista celor aflați în regiunile afectate, dintre care 17 cetățeni moldoveni au raportat că sunt în siguranță, 4 persoane au solicitat asistență consulară de specialitate, iar în cazul a 27 de persoane sunt continuate eforturile de stabilire a comunicării cu misiunea diplomatică. De asemenea, prin intermediul ambasadei țării noastre la București în coordonare cu Ministerul Afacerilor Externe al României, informăm că 2 cetățeni moldoveni, care dețin dubla cetățenie au solicitat asistența pentru repatriere din orașul turc Malatya la București, aceștia fiind  studenți la medicină plecați în Turcia prin programul Erasmus. Operațiunea de evacuare fiind realizată de partea română.” – a declarat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al MAEIE. 

Responsabilii Agenției pentru Gestionarea Dezastrelor și a Situațiilor de Urgență din Turcia (AFAD) i-au îndreptat pe salvatorii noștri care au ajuns în dimineața zilei în Turcia în provincia Hatay la hotar cu Siria, unde salvatorii moldoveni urmează să ajungă în această seară, precizează purtătorul de cuvânt al MAEIE.  

MAEIE reiterează cu această ocazie că responsabilii de la secția consulară sunt pregătiți să acorde asistența de specialitate iar în caz de necesitate sau urgență consulară, cetățenii noștri pot solicita ajutor sau informații din partea misiunii diplomatice, inclusiv dacă sunt în posesia unor date vizând cetăţeni ai Republicii Moldova din zonele afectate. Linia telefonică pentru urgențe consulare de la ambasada țării noastre de la Ankara este constituită în regim de permanență, la fel și Centrul de Apel al MAEIE disponibil în Republica Moldova. 

Amintim că în dimineața zilei de 6 februarie sud-est-ul Turciei a fost lovit de un cutremur cu magnitudinea 7,8, urmat de câteva zeci de replici, care a afectat şi Liban, Siria şi Cipru. Aproape 9500 de persoane au murit, iar altele 40 de mii au fost rănite în urma cutremurului devastator care s-a produs luni în estul Turciei şi în Siria. Numărul victimelor este în creştere continuă, iar Organizația Mondială a Sănătății a avertizat că ar putea depăși 20.000. 

Cornelia Cozonac
08/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii