„Ucraina consideră Podul Crimeii o țintă militară legitimă”. Mihailo Podoleak, despre contraofensiva în Donbas  

Ilie Gulca
17/08/2022
Consilierul președintelui Ucrainei, Mihailo Podoleak. Foto: The Guardian

Ucraina este angajată într-o contraofensivă menită să creeze „haos în forțele ruse”, lovind liniile de aprovizionare ale invadatorilor adânc în teritoriile ocupate, potrivit consilierului- cheie al președintelui, Volodimir Zelenski.

„Strategia noastră este să distrugem logistica, liniile de aprovizionare și depozitele de muniții și alte obiecte ale infrastructurii militare. Creează un haos în propriile forțe”, a declarat Mihailo Podoleak pentru „The Guardian”.

Consilierul Podoleak a mai spus că abordarea Kievului a fost contrară utilizării de către Moscova a puterii de artilerie contondente pentru a câștiga teritoriu în regiunea Donbas. Trupele ruse au distrus orașe precum Mariupol și Severodonețk pentru a câștiga teritoriu.

„Așadar, Rusia i-a cam învățat pe toată lumea că o contraofensivă necesită cantități uriașe de forță ca un pumn uriaș care merge într-o singură direcție”, a spus el, dar „o contraofensivă ucraineană arată foarte diferit. Noi nu folosim tactica anilor 60-70 ai secolului trecut”, a subliniat el.

Cu toate acestea, subliniază publicația, remarcile ar putea fi interpretate și ca o recunoaștere a faptului că Ucraina se luptă să adune cantitatea de oameni și material militar necesară pentru a susține o contraofensivă completă în sudul țării, care necesită de obicei o superioritate de trei sau mai mulți soldați față de unul.

În schimb, Ucraina a încercat să oprească Hersonul, singurul oraș deținut de Rusia pe malul de vest al râului Nipru, prin distrugerea podurilor rutiere și feroviare, folosind artilerie de rachete vestică nou aprovizionată, până în punctul în care Rusia nu mai este posibil să își reaprovizioneze forțele sale în mod eficient.

Podoleak a cerut „50, 60, 80 și mai multe” MLRS-uri (sisteme de lansare multiplă de rachete) pe deasupra unui arsenal existent de aproximativ 20, dintre care 16 sunt Himar montate pe camioane furnizate de SUA. Trei – M270 cu roți pe șenile – au venit din Marea Britanie, cu încă trei promise, pe care consilierul le-a descris drept „foarte bune”.

Ajutat de rachetele cu rază lungă de acțiune furnizate de vest, Podolyak a adăugat că Ucraina speră să reducă puterea invadatorilor prin „lipsa proviziilor și lipsa muniției”, care „îi vor face pe ruși să lupte așa cum au făcut-o în primele luni de război”.

El a mai semnalat că Ucraina consideră Podul Crimeii, care leagă peninsula ocupată de Rusia continentală, drept o țintă militară legitimă.

„Este o construcție ilegală și principala poartă pentru aprovizionarea armatei ruse în Crimeea. Astfel de obiecte ar trebui distruse”, a spus el.

Ilie Gulca
17/08/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii