„Ucraina se va întoarce la granițele ei din 1991, nu avem alte scenarii”. Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, despre retragerea din Severodonețk

Ilie Gulca
26/06/2022
Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov. Foto: ukrinform.com

Șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei, Kirilo Budanov, a spus că retragerea din Severodonețk, un oraș-cheie pentru Donbas, a fost una „tactică” și a evocat convingerea că Ucraina ar putea să câștige războiul până la sfârșitul anului.

„Pentru a obține o victorie strategică, comandamentul nostru a decis să regrupeze forțele pe noi poziții. Și cred că această decizie este corectă. Apărarea Ucrainei durează patru luni, iar apărarea Severodonețkului - puțin peste patru săptămâni. Forțele noastre de acolo nu vor fi distruse, acest lucru nu se va întâmpla”, a declarat Budanov pentru postul de televiziune ITV.

„Aceasta este doar o regrupare tactică. Și, după cum puteți vedea, o regrupare tactică se desfășoară în Ucraina în ansamblul său. În unele zone ale liniei frontului, contraatacăm cu succes, în alte zone, ne apărăm cu succes”, a adăugat Budanov.

În pofida recentelor eșecuri ucrainene din est cauzate de ofensiva grea a Rusiei, Budanov subliniază că ucrainenii obțin câștiguri în altă parte, în special pe frontul de sud, în Hersonul ocupat de ruși.

„Probabil, ați văzut că pe direcția Nikolaev și Herson are loc o anumită schimbare. Este doar o chestiune de timp pentru Herson”, a sublinat el.

„Ucraina se va întoarce la granițele ei din 1991, nu avem alte scenarii. Începând cu august, vor avea loc anumite evenimente, care să demonstreze lumii întregi că punctul de cotitură începe să aibă loc”, a mai afirmat șeful Serviciului de informații militare al Ucrainei.

„Am mai spus-o și o voi spune din nou – înainte de sfârșitul anului, luptele active se vor reduce considerabil. Suntem fermi în opinia noastră. Vom recâștiga controlul asupra teritoriilor noastre în viitorul apropiat”, a adăugat el.

El a recunoscut că o mare parte din succesul armatei ucrainene în acest război depinde de sprijinul internațional, remarcând ajutorul recent acordat de Regatul Unit de pregătire militară pentru 10.000 de soldați ucraineni.

„Ajutorul Regatului Unit în procesul de instruire este semnificativ. Ne oferă armament de înaltă precizie, care necesită pregătire. Fără el, nu am fi capabili să-l operăm eficient.”

După săptămâni de lupte grele în orașul Severodonețk din est, Ucraina și-a retras trupele în poziții de apărate. Rusia controlează aproape în totalitate regiunea Lugansk de mai bine de o lună, dar armata ucraineană a apărat cu înverșunare orașul-cheie Severodonețk și Lisiceansk.

Ocuparea Severodonețkului a fost un obiectiv strategic pentru Rusia pe tot parcursul acestui război.

Ilie Gulca
26/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii