Ucrainenii, gata să prevină un eventual atac rusesc, lansat din regiunea transnistreană

Tatiana Gherța
28/02/2023
rand.org

Ucraina își concentrează forțele militare la frontiera cu Republica Moldova, pe segmentul Transnistriei, pentru a preveni un eventual atac din partea forţelor ruseşti dislocate în regiunea separatistă, necontrolată de Chişinău. Informația a fost confimată de șefa centrului de presă al Forțelor ucrainene de apărare din sud, Natalia Gumeniuk.

Gumeniuk a declarat pentru publicația ucraineană unian.ua că un număr „adecvat” de trupe a fost plasat de-a lungul frontierei cu Transnistria. Potrivit funcţionarei, soldații sunt pregătiți să dea un răspuns puternic în cazul unor tentative de a pătrunde pe teritoriul țării vecine.

Natalia Gumeniuk a spus că în prezent sunt analizate riscurile de ordin militar care vin din Belarus și regiunea transnistreană nerecunoscută pe plan internațional. Anume din acest motiv, forțele armate ucrainene și-au concentrat pozițiile în aceste regiuni.

„Din punct de vedere militar, putem lua în considerare amenințările din direcția bielorusă și transnistreană, dar cât de reale sunt ele? Sunt mai degrabă amenințări ipotetice, ceea ce înseamnă că sunt posibile într-un anumit set de circumstanțe, dar este puțin probabil să se materializeze. Pentru a deschide frontul, ei au nevoie de un sprijin suplimentar, dar nu au de unde-l obține”, a menționat Gumeniuk.

Funcţionara susţine că încercările Rusiei să efectueze un desant în Transnistria sunt imposibile apriori. „Pentru aceasta ar trebui să străbată spațiul aerian al unei țări NATO sau a Ucrainei. Dar cine le va permite să facă acest lucru?”, a mai punctat Natalia Gumeniuk.

Precizăm că, săptămâna trecută, ministerul rus al apărării a acuzat Ucraina că ar planifica un posibil atac asupra trupelor ruse staționate pe teritoriul Transnistriei. În replică, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a spus că nu va interveni pe teritoriul Republicii Moldova.

 

Tatiana Gherța
28/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii