UE, Regatul Țărilor de Jos și SUA își reconfirmă sprijinul pentru reforma justiției din Moldova pentru consolidarea statului de drept

Crina Dumitriu
09/02/2023

Uniunea Europeană, Regatul Țărilor de Jos și Statele Unite ale Americii salută încheierea primei etape a procedurii de pre-vetting a 28 de candidați pentru funcții judiciare în cadrul Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) și își reconsirmă sprijinul pentru reformarea sistemului justiției din Republica Moldova „pentru a contribui la consolidarea statului de drept și la promovarea valorilor democratice”.

Într-o declarație comună, Uniunea Europeană, Regatul Țărilor de Jos și Statele Unite ale Americii afirmă că  „Activitatea Comisiei de pre-vetting se desfășoară cu sprijinul Secretariatului Comisiei, format din analiști și experți juridici care contribuie la procesul de evaluare. Activitatea Comisiei și a Secretariatului fac parte dintr-o comunitate mai largă de donatori care acordă asistență pentru exercițiul de pre-vetting în Republica Moldova ce include Ambasada SUA, Delegația Uniunii Europene, Ambasada Regatului Țărilor de Jos și Banca Mondială”.

La etapa următoare, Comisia de pre-vetting se va concentra pe evaluarea pentru posturile de membri CSM a încă nouă candidați prezentați de Parliament, care nu sunt judecători. 

Crina Dumitriu
09/02/2023




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii