Un nou partid politic cu viziuni unioniste, lansat la Chișinău // Valeriu Munteanu este liderul formațiunii

Crina Dumitriu
21/07/2019

Un nou partid politic, cu viziuni unionste, a fost lansat, duminică, la Chişinău. Formațiunea se numește Uniunea Salvaţi Basarabia, iar lider al partidului a fost ales fostul liberal, Valeriu Munteanu. Obiectivul primordial anunțat al Uniunii Salvaţi Basarabia este „reunirea Republicii Moldova cu România”.

Uniunea Salvaţi Basarabia este fostul partid Mişcarea Acţiunea Europeană, care anterior a fuzionat cu Partidul Liberal. Partidul Acțiunea Europeană s-a reunit duminică în cadrul unui congresul extraordinar, în cadrul căruia și-a schimbat denumirea și l-a ales pe Valeriu Munteanu în calitatea de președinte al noii formațiuni.  Uniunea Salvaţi Basarabia a aprobat programul partidului și a ales organele de conducere. 

„USB este împotriva oricărui viziuni reducționiste care asociază Reunirea cu „partidele «de dreapta»” sau cu „electoratul «pro-românesc»”, a declarat Valeriu Munteanu.

Valeriu Munteanu a deținut mai mute funcții publice, fiind promovat de Partidul Liberal, al cărui membru a fost timp de zece ani. În alegerile parlamentare din 24 februarie 2019, Munteanu a candidat pe lista Blocului ACUM, în circumscripția uninominală nr. 18 de la Orhei.  

Valeriu Munteanu a fost deputat în Parlament din 2009 până în 2015, când a fost numit ministru al Mediului, funcție pe care a deținut-o până în mai 2017. Este licenţiat în Drept, iar până în 2009, când a devenit parlamentar, a fost director de proiect în cadrul mai multor asociaţii obşteşti, dar şi primar în satul de baştină, la Floreni, Anenii-Noi (2007). Presa a scris că Munteanu, ajuns în fotoliul de ministru, l-a angajat în funcția de consilier și șef de cabinet pe finul său de cununie, Alexandru Bostan. Acesta i-a fost și asistent la Parlament, când Munteanu a fost deputat. Munteanu le-a declarat jurnaliștilor că nu vede un conflict de interese în această situație, de vreme ce legea  nu conține noțiunile de „naș” și „fin”. 

În declarația de avere pentru 2017-2018, Valeriu Munteanu a indicat venituri de 235 de mii de lei, din salariu și indemnizații. Candidatul blocului electoral ACUM deține un teren intravilan, o casă de locuit și două construcții. Familia sa conduce două automobile, un Volvo XC90, cumpărat în 2015 cu 150 de mii de lei, și o Skoda Octavia achiziționată în 2017 cu 100 de mii de lei.

Crina Dumitriu
21/07/2019

Comentarii