Un ortac de-al lui Dodon a fost condamnat în Finlada. Primul verdict din Europa împotriva știrilor false

Anticoruptie.md
21/10/2018
Anticoruptie.md

Activistul prorus din Finlanda, Johan Backman, o cunoștință veche de-a lui Igor Dodon, a fost condamnat pentru calomnie și hărțuire împotriva jurnalistei de investigații Jessika Aro. Această sentință pronunțată de Curtea Districtuală din Helsiki este primul verdict al unei curți europene care sancționează informațiile false difuzate de instituții mass-media controlate sau legate de Rusia, scrie The New York Times.

De mai mulți de trei ani, Jessikka Aro, o jurnalistă din Finlanda, care investighează trolling-ul prorusesc, a fost victima unei campanii de acuzații false că ar fi spioană americană, trafincantă de droguri, fată ușuratică, bimbo, obsedată de rusofibie.

În această săptămână, jurnalista a obținut câștig de cauză după ce Curtea Districțională din Helsinki a condamnat doi dintre cei mai înflăcărați calomniatori și hărțuitori ai săi, aplicându-le sentițe severe.

Ilia Ianițkin – un finlandez cu origini rusești, care conduce un site injurios MV-Lehti orientat împotriva criticilor la adresa Rusiei, imigranților, evreilor și Uniunii Europene – a fost condamnat la 22 de luni de închisoare. Avocatul său a declarat că va contesta decizia.

Alt calomniator este Johan Backman, pretins „apărător al drepturilor omului”, declarat persona non grata în Republica Moldova. Acesta își petrece cea mai mare parte a timpului său în Rusia, având reputația unui apărător strident al președintelui Rusiei, Vladimir Putin. El a fost condamnat la un an, sentință suspendată, pentru defăimare și hărțuire gravă. Calificând sentința drept „un alt truc murdar al NATO”, el a spus că va face recurs.

Amintim că Johan Backman a fost declarat indezirabil de către autorităţile de la Chişinău în 2014 pentru faptul că ameninţă securitatea Republicii Moldova. Într-un comunicat de presă difuzat în 2014 de către Inspectoratul General de Poliţie se menţiona că, în cadrul vizitelor sale repetate în Moldova, în special în autonomia găgăuză și Transnistria, Backman ar fi întreprins un şir de măsuri care aveau caracter subversiv şi ameninţau securitatea statului.

De exemplu, la 29 mai 2014, în cadrul unui seminar organizat la Comrat, Backman, ar fi lansat mai multe chemări la dezbinare socială pe criterii etnice şi politice. El a fost declarat indezirabil şi în Estonia. Autorităţile acestei ţări l-au catalogat drept periculos pentru securitatea naţională. Backman a fost unul dintre aşa-numiţii observatori internaţionali la referendumul din peninsula Crimeea, referendum nerecunoscut de către comuniatea internațională. Cel care l-a invitat pe Backman în Moldova a fost nu alcineva decât șeful statului Igor Dodon.

Cel de-al treilea inculpat, o femeie care lucrează pentru site-ul lui Ianițkin, s-a ales cu sentință suspendată.

Cei trei au fost obligați să plătească pagube în valoare de circa 155,000 de dolari, plus cheltuielile de judecată.

Verdictul emis joi de către Curtea Districtuală din Helsinki, a fost primul prin care o curte europeană a luat acțiuni împotriva dezinformării prorusești prin mass-media, site-uri, news outlets controlate sau legate de Rusia.

Anticoruptie.md
21/10/2018




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii