Un pas înainte, doi înapoi. ISW: „Trupele ruse, nevoite să se regrupeze după contraofensiva ucraineană”

Viorica Mija
24/06/2022
Sursa: president.gov.ua

Forțele ruse de ocupație nu dispun de resurse suficiente și vor fi nevoite să stagneze pe pozițiile actuale sau chiar să se retragă. Este opinia experților Institutului American pentru Studiul Războiului (ISW), care au studiat situația din zonele de luptă în ultimele 24 de ore.  

După ce au avansat în zona Severodonețk-Lysychansk, regiunea Lugansk, rușii se confruntă cu un moment de stagnare. Asta, pentru că forțele ucrainene și-au îndeplinit în mod fundamental obiectivul, provocând  pierderi substanțiale în tabăra ocupanților.

Totuși, șeful administrației regiunii Lugansk, Serhii Gaidai, a declarat, pe 23 iunie, că trupele ucrainene ar putea fi nevoite să se retragă pentru a evita încercuirea în Lysychansk și Severodonețk, ceea ce ipotetic le-ar da rușilor o ocazie de a ocupa orașele.  

Cu toate acestea, porivit ISW, pierderea controlului asupra acestor două localități nu va reprezenta un punct de cotitură major în război. Trupele ucrainene au reușit timp de săptămâni întregi să atragă în zonă suficient personal și echipamnete, slăbind evident capacitățile forțelor ruse de a înainta.

„Cel mai probabil, operațiunile ofensive rusești vor stagna  în următoarele săptămâni, indiferent dacă forțele ruse capturează sau nu zona Severodonețsk-Lysychansk. Fixarea ideologică a Kremlinului pe capturarea Severodonețk-ului, la fel ca și asediul anterior al Azovstalului, va fi probabil în detrimentul suprem al capacităților rusești în viitoarele progrese din Ucraina. Deși pierderea Severodonețk-ului ar fi una grea pentru Ucraina, în sensul că orice teren capturat de forțele ruse este un bilanț trist, acest lucru nu va reprezenta o victorie decisivă a Rusiei.”, se menționează în raportul ISW.

Totodată, în condițiile actuale, experții sugerează forțelor ucrainene să aplice tactica „contraofensivei prudente”, pentru a evita pierderile și așa destul de mari.

 

Viorica Mija
24/06/2022




Textele de pe pagina web a Centrului de Investigații Jurnalistice www.anticoruptie.md sunt realizate de jurnaliști, cu respectarea normelor deontologice și sunt protejate de dreptul de autor. Preluarea textelor știrilor și a investigațiilor jurnalistice se realizează în limita maximă de 500 de semne. În mod obligatoriu, în cazul paginilor web (portaluri, agenții, instituţii media sau bloguri) trebuie indicat şi linkul direct la articolul preluat de pe www.anticoruptie.md în primul alineat, iar în cazul posturilor de radio și TV – se citează obligatoriu sursa.

Preluarea integrală a textelor se poate realiza doar în condiţiile unui acord prealabil semnat cu Centrul de Investigații Jurnalistice.



Follow us on Telegram

Comentarii